Ουκρανία: Εμπάργκο των ΗΠΑ στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου – Τι θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

“Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι έτοιμη να επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων συμμάχων της” αναφέρει το Bloomberg, που επικαλείται άτομα με γνώση επί του θέματος.

Η απαγόρευση θα περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα, σύμφωνα με δύο άτομα, που μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίοι όμως εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια, σε σχέση με τις ΗΠΑ, ανέφερε άλλη πηγή.

Οι άνθρωποι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg πριν από τις ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν σήμερα, καθώς το ζήτημα είναι ευαίσθητο. Εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Την ίδια ώρα ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Κρις Κουνς δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN  ότι ο Λευκός Οίκος πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και εργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους για το θέμα αυτό. Η ανακοίνωση ίσως γίνει σήμερα ή αύριο, είπε ο Κουνς.

Η δήλωση Σόλτς που έβαλε “φρένο”

«Ουσιαστικής σημασίας» χαρακτήρισε τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και επέμεινε κατά του ενδεχομένου ένταξης του ενεργειακού εφοδιασμού στις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας.

«Ο ενεργειακός ανεφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να διασφαλιστεί με κανέναν άλλον τρόπο (…) Δεν υπάρχει επί του παρόντος άλλος τρόπος για να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό σε ενέργεια για θέρμανση, μετακίνηση, παροχή ρεύματος και βιομηχανία», τόνισε ο κ. Σολτς, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσπάθεια απεξάρτησης βρίσκεται σε εξέλιξη, «αλλά θα πάρει κάποιο χρόνο».

«Η Γερμανία, αλλά και οι εταίροι μας εντός και εκτός ΕΕ, εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες για να αναπτύξουν εναλλακτικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Αποτελεί λοιπόν συνειδητή απόφαση εκ μέρους μας να συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εμπορικών εταιρειών στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού από τη Ρωσία», παραδέχθηκε.

Ο καγκελάριος καλωσόρισε πάντως όλες τις διεθνείς προσπάθειες για εκτεταμένες και στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία. «Οι κυρώσεις κατά των ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, της κεντρικής τράπεζας και πάνω από 500 ατόμων μιλούν από μόνες τους. Όλα τα βήματά μας είναι σχεδιασμένα κατά τρόπο ώστε να πλήττουν σοβαρά τη Ρωσία και να είναι βιώσιμα μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Σολτς.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ