Ουκρανία: Χωρίς νερό και ρεύμα το Κίεβο, μετά τα σημερινά πλήγματα από ρωσικούς πυραύλους

Σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση έχει περιέλθει ο άμαχος πληθυσμός στο Κίεβο, μετά τα σημερινά πλήγματα της Ρωσίας με στόχο τις υποδομές της Ουκρανίας.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις επιθέσεις έχουν προκαλέσει διακοπή της υδροδότησης στο 80% των καταναλωτών στο Κίεβο και της ηλεκτροδότησης σε 350.000 νοικοκυριά, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο μέσω του Telegram. «Εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν σε ενεργειακή υποδομή κοντά στο Κίεβο, το 80% των καταναλωτών στην πρωτεύουσα έχουν μείνει χωρίς υδροδότηση, ενώ 350.000 νοικοκυριά στην πόλη έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», έγραψε ο Βιτάλι Κλίτσκο.

«Εκατοντάδες κοινότητες σε επτά περιοχές της Ουκρανίας» πλήττονται από διακοπές ηλεκτροδότησης μετά τα «μαζικά ρωσικά πλήγματα», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ στο Telegram.
«Οι ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν και πάλι μαζικά στην Ουκρανία. Οι στόχοι τους δεν είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά ζωτικής σημασίας μη στρατιωτικές υποδομές», έγραψε ο ουκρανός πρωθυπουργός. «Πύραυλοι και drones έπληξαν δέκα περιοχές, προκαλώντας καταστροφές σε 18 υποδομές, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν σχέση με το ενεργειακό σύστημα», είπε.

Στη Μολδαβία

Στο Κισινάου, το υπουργείο Εσωτερικών της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι τα συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που καταρρίφθηκε από τις ουκρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις έπεσαν σε μολδαβικό χωριό στα σύνορα με την Ουκρανία, προκαλώντας υλικές ζημιές, αλλά όχι και θύματα. «Ένας πύραυλος ο οποίος καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσε στις παρυφές του χωριού Νασλαβτσέα της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Προς το παρόν, δεν έχουν αναφερθεί θύματα, αλλά τα παράθυρα πολλών κατοικιών έχουν καταστραφεί», ανακοίνωσε στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το περιστατικό αναδεικνύει τους κινδύνους που εγκυμονεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για την Μολδαβία, χώρα που είναι υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η οποία υφίσταται τις συνέπειες της σύρραξης από την ρωσική εισβολή. Στις 10 Οκτωβρίου, η Μολδαβία είχε καταγγείλει την παραβίαση του εναέριου χώρου της από τρεις ρωσικούς πυραύλους Cruise, οι οποίοι είχαν εκτοξευθεί κατά της Ουκρανίας από ρωσικά πολεμικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα.

Η σημερινή επίθεση

Σήμερα το πρωί η Ρωσία εξαπέλυσε “μαζική επίθεση” εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, δύο ημέρες μετά την επίθεση εναντίον του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο. «Οι Ρώσοι τρομοκράτες για μία ακόμη φορά εξαπολύουν μαζική επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων του ενεργειακού συστήματος σε αρκετές επαρχίες» είπε ο Κίριλο Τιμοσένκο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. «Κάποιοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, ενώ άλλοι πέτυχαν τον στόχο τους», πρόσθεσε.

Ώρες νωρίτερα σειρά εκρήξεων είχε ακουστεί στο Κίεβο, ενώ οι περιφερειακές αρχές στο βόρειο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας έκαναν λόγο για πυραυλικές επιθέσεις. Καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από το Κίεβο έπειτα από περίπου 10 εκρήξεις, σύμφωνα με το Reuters. Όπως δήλωσαν δημοσιογράφοι του AFP, ακούστηκαν πέντε εκρήξεις στην ουκρανική πρωτεύουσα από τις 08:00 ως τις 08:20.
«Ακόμη μια δέσμη ρωσικών πυραύλων έπληξε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Αντί να πολεμά στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία πολεμά εναντίον των αμάχων», κατήγγειλε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Μην δικαιολογείτε αυτές τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες ‘απάντηση’. Η Ρωσία το κάνει αυτό διότι έχει ακόμη πυραύλους και την επιθυμία να σκοτώνει Ουκρανούς», πρόσθεσε.

Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι πύραυλοι έπληξαν ενεργειακές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.

“Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, ούτε για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ο μοναδικός στόχος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ο θάνατος και η καταστροφή”, υπογράμμισε, ο Νικολένκο. Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Telegram ότι πολλές συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σήμερα το πρωί “μετά τα ρωσικά πλήγματα”.

Στο μεταξύ ο Ίχορ Τερέχοβ, δήμαρχος του Χαρκόβου, δήλωσε ότι η πόλη έχει πληγεί από δύο πυραύλους που στοχοθέτησαν “τις εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ