Ουκρανία: 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από πλημμύρες – Κοιμούνται στις στέγες σπιτιών

Χιλιάδες άνθρωποι στις περιοχές κοντά στον Δνείπερο ποταμό περιμένουν να απεγκλωβιστούν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα μετά την καταστροφή του φράγματος της Νόβα Κακχόβα.

Ουκρανία: Αποκαλυπτικές φωτογραφίες πριν και μετά την έκρηξη – Η προειδοποίηση για το πυρηνικό εργοστάσιο

Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν αποκλειστεί στα σπίτια τους από τα νερά.

Οι εκκενώσεις συνεχίζονται και σήμερα δεύτερη ημέρα, ενώ η στάθμη του νερού αναμένεται στο τέλος της ημέρας να φτάσει το υψηλότερο επίπεδο της στην πόλη της Χερσώνας. Ο ανταποκριτής του δικτύου BBC στην περιοχή, Τζέιμς Γουότερχαουζ ανέφερε ότι πολλά σπίτια στην Νόβα Κακχόβα έχουν καλυφθεί πλήρως από τα νερά.

Βερολίνο: Ανακοίνωσε μεγάλη βοήθεια στην Ουκρανία για τις πλημμύρες, μετά την καταστροφή στο φράγμα της Καχόβκα

Αρκετοί άνθρωποι στην Χερσώνα διανυκτέρευσαν στις στέγες των σπιτιών τους και σε κλαδιά δέντρων μέχρι να φτάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας των Ουκρανών και να τους απεγκλωβίσουν.

Καταστροφή φράγματος στην Ουκρανία: Φόβοι για πολλούς νεκρούς – Την Ρωσία πίσω από την επίθεση «βλέπουν» οι ΗΠΑ

Πρωτοφανής περιβαλλοντική καταστροφή

Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για τους κατοίκους που επιχειρούν να διαφύγουν με βάρκες αλλά και τα αυτοκίνητα τους στα σημεία που δεν τα νερά δεν έχουν ανέβει πολύ.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, που επικαλούνται τα κρατικά ΜΜΕ της Ρωσίας, η αύξηση στην στάθμη του νερού μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 10 ημέρες.

Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για μία ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που εξελίσσεται με γρήγορο ρυθμό. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας, τουλάχιστον 5 εκατομμύρια στρέμματα γης ενδέχεται να μετατραπούν σε «ερήμους», καθώς το νερό δεν θα φτάνει στις καλλιέργειες. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή η έκταση είναι τρεις φορές η έκταση του Λονδίνου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ