Όσκαρ: «Σαρώνουν» οι γυναικείες ερμηνείες – Το Χόλιγουντ, όμως, έχει πολύ δρόμο ακόμα στην ισότητα των φύλων

Η Michelle Yeoh μάχεται για την οικογένειά της μέσα από ένα multiverse, η Angela Bassett ηγείται ενός θλιμμένου έθνους σε πόλεμο και η Cate Blanchett χειραγωγεί μέλη μιας παγκόσμιας κλάσης ορχήστρας στις φετινές ταινίες που πρωταγωνιστούν και «σαρώνουν» στις υποψηφιότητες των Όσκαρ . Όλες τους, διεκδικούν το χρυσό αγαλματίδιο για τις εκπληκτικές τους ερμηνείες στη μεγάλη οθόνη. Λίγοι ,όμως, γνωρίζουν τον αθέατο αγώνα των γυναικών στο Χόλιγουντ.

Του Δημήτρη Καλογερόγιαννη

Ιστορίες με πρωταγωνιστές γυναίκες ηθοποιούς γεμίζουν τη λίστα των ταινιών που διεκδικούν τα Όσκαρ αυτή την Κυριακή, αντανακλώντας την κατάσταση σε μια βιομηχανία που εδώ και καιρό, έχει υποβιβάσει τις γυναίκες σε δευτερεύοντες ρόλους στη σκιά των ανδρών.

«Είναι μια εξαιρετική χρονιά για τις γυναίκες», δήλωσε η πρωταγωνίστρια του «Tar» Cate Blanchett στα φετινά Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA) τον περασμένο μήνα.

«Ξέρουμε ότι είμαστε απλώς η κορυφή του παγόβουνου», πρόσθεσε. «Κάθε χρόνο, υπάρχουν ιδιόρρυθμες, αξιόλογες παραστάσεις που απλώς καταρρίπτουν τον μύθο ότι η εμπειρία των γυναικών είναι μονολιθική».

Το «Tar» διεκδικεί το όσκαρ καλύτερης ταινίας, ενώ τις υποψηφιότητες «σαρώνει» και το «Everything Everywhere All at Once».

Επίσης, η Angela Bassett έγραψε ιστορία όταν προτάθηκε για το βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου στο «Black Panther: Wakanda Forever».

«Έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα το Χόλιγουντ»

«Οι γυναίκες σημειώνουν πρόοδο σε αρκετούς τομείς στη μεγάλη οθόνη», σημείωσε ο κοινωνιολόγος του UCLA, Ντάρνελ Χαντ, συν-συγγραφέας μιας ετήσιας έκθεσης για τη διαφορετικότητα του Χόλιγουντ. Όμως, πρόσθεσε, «έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν, ιδιαίτερα στα παρασκήνια».

Το 2017, οι δημόσιες αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση από τον παραγωγό Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, που τροφοδότησε το κίνημα #MeToo και καταγράφηκε στην ταινία του περασμένου φθινοπώρου «She Said», ώθησαν τις γυναίκες να μιλήσουν για την έλλειψη ισότητας στο Χόλιγουντ. Τα τελευταία δεδομένα, δείχνουν ότι από τότε έχει σημειωθεί κάποια βελτίωση:

Οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 47,2% των πρωταγωνιστικών ρόλων στις κορυφαίες θεατρικές και streaming ταινίες το 2021, ανέφεραν οι ερευνητές του UCLA. Αυτό αφορούσε σε μια αύξηση, αφού το 2017 ήταν στο 32,9% .

Αλλά μεταξύ των σκηνοθετών μόλις το 21,8% ήταν γυναίκες το 2021. Μάλιστα, το ποσοστό ήταν μόλις στο 12,6% το 2017.

Μόλις τρεις γυναίκες έχουν κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας στην 94χρονη ιστορία των βραβείων και δεν υπάρχει καμία υποψηφιότητα στη φετινή διοργάνωση.

Οι τάξεις των στελεχών που ορίζουν τους προϋπολογισμούς αφορούν επίσης σε μεγάλο βαθμό σε άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία του UCLA από το 2020. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 82% των διευθυντών του κινηματογραφικού στούντιο ήταν άνδρες, όπως και το 80% των ανώτατων διοικητικών ομάδων, ακριβώς κάτω από το επίπεδο του Διευθύνοντος Συμβούλου.

«Δεν είναι δίκαιο», είπε η σταρ του «Black Panther» και βραβευμένη με Όσκαρ του 2014 Λουπίτα Νιόνγκο για τον αριθμό των γυναικών που λειτουργούν ένα στούντιο. «Πρόκειται να παλέψουμε για περισσότερες θέσεις στο τραπέζι της ηγεσίας, για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα γίνει ο κανόνας».

Για να προωθήσουν την ισότητα των φύλων, οι υποστηρικτές δημιούργησαν τη σφραγίδα «ReFrame», μια πιστοποίηση που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι παραγωγές για να δείξουν ότι προσέλαβαν γυναίκες τουλάχιστον στους μισούς βασικούς ρόλους μπροστά και πίσω από την κάμερα.

Ο σκηνοθέτης του «Tar» Todd Field ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι πριν από μία δεκαετία, του είπαν ότι θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερο προϋπολογισμό για μια ταινία που δημιουργούσε, αν ο πρωταγωνιστής ήταν άνδρας.

«Υπάρχει μια μεγάλη παράδοση δυνατών γυναικείων χαρακτήρων και πρωταγωνιστών στην ιστορία του κινηματογράφου, κυρίως στη δεκαετία του 1950», είπε ο Field. «Δεν είμαι σίγουρος γιατί αυτό άλλαξε κάποια στιγμή», σημείωσε.

Περισσότερες ταινίες με πρωταγωνίστριες γυναίκες αναμένεται να βγουν στους κινηματογράφους τους ερχόμενους μήνες.

Μεταξύ των οποίων το «The Marvels», ταινία υπερήρωων με τρεις πρωταγωνίστριες, μια προσαρμογή του μυθιστορήματος «Are You There God? It’s Me, Margaret» και μια νέα άποψη για την εμβληματική κούκλα Barbie από την υποψήφια για Όσκαρ σκηνοθέτη Greta Gerwig με πρωταγωνίστρια τη Margot Robbie.

«Σίγουρα κάνουμε βήματα προς τα εμπρός και πρέπει να το διατηρήσουμε αυτό», είπε η Michelle Yeoh, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες πρέπει να εξακολουθούν να διεκδικούν ευκαιρίες.

«Οι ηλικιωμένες γυναίκες, ειδικά, πρέπει να πολεμήσουν την ιδέα ότι έχουν περάσει την ακμή τους», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «πρέπει να ξαναγράψουμε τους κανόνες και είμαι εδώ για να συμβάλω σε αυτό».

Πηγή: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ