Ολλανδία: Πρόστιμο 3.000 ευρώ σε εκτροφέα σκύλων επειδή τα μπουλντόγκ του είχαν υπερβολικά πλακουτσωτή μύτη – ΦΩΤΟ

Ένας εκτροφέας σκύλων στην Ολλανδία, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 3.000 ευρώ επειδή δημιούργησε μπουλντόγκ με υπερβολικά πλακουτσωτή μουσούδα, κάτι που προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες στα ζώα αυτά.

Η ολλανδική ρυθμιστική αρχή NVWA, που υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας, ανέφερε σήμερα ότι από την επιθεώρηση που έκανε διαπιστώθηκε ότι τα γαλλικά μπουλντόγκ που διασταυρώθηκαν είχαν αφύσικα πλακουτσωτές μύτες και ανέπνεαν ακανόνιστα, ακόμη και όταν ήταν ακίνητα.

«Για να προλάβουμε την επανάληψη του αδικήματος, η NVWA θα επιβάλει επίσης πρόστιμο 1.500 στον εκτροφέα κάθε φορά που χρησιμοποιείται ένας ακατάλληλος γονέας στην εκτροφή» ανέφερε η υπηρεσία, σημειώνοντας ότι τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν έως και τα 9.000 ευρώ.

Φωτογραφία: NVWA / NVWA

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο για τέτοια παράβαση στην Ολλανδία και σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα των ολλανδικών αρχών για την κατάργηση της επιλεκτικής διασταύρωσης ζώων, ώστε οι απόγονοί τους να έχουν «παράξενα» χαρακτηριστικά, όπως κοντές μύτες ή διπλωμένα αυτιά, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή και ασθένειες στο ζώο.

Με βάση την ολλανδική νομοθεσία, απαγορεύεται ήδη να εκτρέφονται ζώα με χαρακτηριστικά που βλάπτουν την υγεία και την ευημερία τους. Ο υπουργός Γεωργίας Πιετ Αντέμα είπε ότι ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει και την κατοχή ή τη διαφήμιση όλων των ζώων που φέρουν χαρακτηριστικά τα οποία αποδεδειγμένα προκαλούν ιατρικά προβλήματα. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι οι υπηρεσίες εργάζονται για να προσδιορίσουν ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά και αναμένει πως το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο το επόμενο έτος.

«Στο μεταξύ, θα ενταθεί η εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας», πρόσθεσε.

Τα σκυλιά που μπορεί να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα λόγω του μεγέθους της μύτης τους είναι κυρίως τα παγκ, τα μπόξερ και τα τσόου. Από το 2014 η Ολλανδία απαγορεύει την εκτροφή της σκωτσέζικης φολντ γάτας, που έχει διπλωμένα αυτιά λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης, καθώς και των γάτων Μπαμπίνο, που είναι άτριχες, με κοντά πόδια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ