Ολένα Ζελένσκα: Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας σπάει τη σιωπή της

Σε μία παθιασμένη δήλωση προχώρησε η Ολένα Ζελένσκα, σύζυγος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας, σχετικά με τη ρωσική εισβολή, καταδικάζοντας “τη μαζική δολοφονία” των αμάχων της χώρας της, σπάζοντας τη σιωπή της.

Η Ολένα Ζελένσκα επικεντρώθηκε στους θανάτους παιδιών, αναφέροντας ονομαστικά τρία παιδιά που σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς και είπε ότι η Ουκρανία ήθελε την ειρήνη αλλά θα υπερασπιστεί τα σύνορα και την ταυτότητά της. Να σημειωθεί ότι είναι άγνωστο πού βρίσκεται η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου και η οικογένειά του καθώς ο Ζελένσκι λέει ότι αποτελούν στόχο των ρωσικών δυνάμεων.

Σε μια ανοικτή επιστολή που ανέβηκε στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου αργά το βράδυ της Τρίτης, στα αγγλικά, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Ολένα Ζελένσκα γράφει πως έχει λάβει αναρίθμητα αιτήματα για συνεντεύξεις και πως η επιστολή της χρησιμεύει ως απάντηση. Είπε ότι “ήταν αδύνατο να πιστέψει κάποιος ότι έγινε εισβολή. Η χώρα μας είναι φιλειρηνική, οι πόλεις, οι κωμοπόλεις, τα χωριά ήταν γεμάτα από ζωή. Είναι, στην πραγματικότητα, η μαζική δολοφονία Ουκρανών αμάχων”, πρόσθεσε. Αναφερόμενη στους θανάτους παιδιών είπε:

“Η οκτάχρονη Άλις που σκοτώθηκε στους δρόμους της Ακτίρκα ενώ ο παππούς της προσπαθούσε να την προστατεύσει. Ή η Πωλίνα από  το Κίεβο που σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς μαζί με τους γονείς της. Ο 14χρονος Αρσένι χτυπήθηκε στο κεφάλι από συντρίμμια και δεν έγινε δυνατό να σωθεί γιατί το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να φθάσει εγκαίρως εξαιτίας της φωτιάς. Όταν η Ρωσία λέει ότι  “δεν διεξάγει πόλεμο εναντίον αμάχων” εγώ λέω πρώτα τα ονόματα αυτών των δολοφονημένων παιδιών” υπογράμμισε η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας.

Σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες γεννήθηκαν πολλά παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει την ειρήνη, αλλά είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει υποτιμήσει την Ουκρανία, τον λαό της και τον πατριωτισμό της. “Ενώ οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου καυχιόνταν ότι οι Ουκρανοί θα τους υποδέχονταν με λουλούδια ως σωτήρες, έχουν διωχθεί με βόμβες μολότοφ”, πρόσθεσε.

Επίσης, ευχαρίστησε τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο για τη στήριξή τους και ζήτησε από τη Δύση “να κλείσει τον αέρα και εμείς θα διαχειριστούμε τον πόλεμο στα εδάφη μας” επαναλαμβάνοντας στην ουσία τις εκκλήσεις του συζύγου της, η Δύση να κηρύξει απαγόρευση πτήσεων πάνω από την Ουκρανία. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στα Μέσα να “συνεχίσουν να δείχνουν την αλήθεια”.

“Αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν που απειλεί να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο, δεν θα υπάρχει ασφαλής τόπος στον κόσμο για κανέναν από εμάς. Θα νικήσουμε, λόγω της ενότητάς μας, ενωμένοι στην αγάπη μας για την Ουκρανία”.

Η Ζελένσκα είναι πρώην σεναριογράφος και έχει συνοδεύσει τον σύζυγό της σε αρκετά ταξίδια στο εξωτερικό. Είναι γνωστή στην Ουκρανία για την εκστρατεία της για καλύτερα σχολικά γεύματα και για την ενθάρρυνση της διάδοσης της ουκρανικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ