Ζελένσκι στο βρετανικό Κοινοβούλιο: Η Ουκρανία θα πολεμήσει μέχρι τέλους

Στο βρετανικό Κοινοβούλιο μίλησε μέσω βιντεοκλήσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όπου καταχειροκροτήθηκε. «Δεν θέλουμε να χάσουμε τη χώρα μας. Θα πολεμήσουμε μέχρι το τέλος για την πατρίδα μας, σε γη, αέρα και θάλασσα, με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ο Ζελένσκι που ακολούθως μίλησε για τη γενναιότητα των Ουκρανών που πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα.

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στους άμαχους που έχασαν τη ζωή τους και επεσήμανε ότι «o απαίσιος αυτός πόλεμος» έχει βασικά αθώα θύματα. «Γυναίκες και παιδιά», όπως είπε. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 50 παιδιά, τόνισε, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».

Εξιστόρησε τη ρωσική εισβολή από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα, απαριθμώντας τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, τους αμάχους που σκοτώθηκαν και τους κατοίκους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα και όπως εμφαντικά σημείωσε «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη γη μας, μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές και στους δρόμους», τόνισε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Έκανε λόγο για τη χειρότερη στιγμή στην ιστορία της χώρας του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Είναι ένας πόλεμος που δεν ξεκινήσαμε. Ένας πόλεμος που δεν θέλαμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομιλία του ξεκίνησε μέσα σε μια έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα όπου σύσσωμοι οι Βρετανοί βουλευτές, όρθιοι με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τον καλωσόρισαν έστω και νοερά. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ήταν η πρώτη φορά που ένας ξένος ηγέτης μιλάει στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς συνήθως τέτοιες ομιλίες λαμβάνουν χώρα σε άλλη αίθουσα του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Ο Ζεένσκι, επίσης, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον -ο οποίος έχει επιδιώξει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία- για τη μέχρι σήμερα βοήθειά του, αλλά τόνισε πως η Βρετανία και οι άλλες χώρες της Δύσης πρέπει να κάνουν περισσότερα, εντείνοντας την πίεση με περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Ζήτησε μάλιστα να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία «κράτος τρομοκράτη».

Χρησιμοποίησε τη φράση «Να ζει κανείς ή να μη ζει; Ιδού η απορία» από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ, για να τονίσει εμφατικά πως πρόκειται για έναν πόλεμο επιβίωσης για τον ουκρανικό λαό.

«Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα ηττηθούμε. Θα πολεμήσουμε μέχρις εσχάτων σε θάλασσα και αέρα, θα συνεχίσουμε να πολεμούμε για το έδαφός μας, όποιο κι αν είναι το κόστος. Θα πολεμήσουμε στα δάση, στα χωράφια, στις ακτές, στους δρόμους (…) Παρακαλώ, αυξήστε την πίεση των κυρώσεων σε βάρος αυτής της χώρας (Ρωσία), χαρακτηρίστε την “κράτος τρομοκράτη” και διασφαλίστε ότι ο ουρανός της Ουκρανίας είναι ασφαλής… Βεβαιωθείτε πως κάνετε ό,τι χρειάζεται να γίνει», είπε ο Ζελένσκι.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ