Οι υβριδικές απειλές της Τουρκίας και οι τρόποι αντιμετώπισης

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η ηγεσία της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), της ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων, που υπάγεται απευθείας στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, διοργάνωσε ένα άκρως ενδιαφέρον τριήμερο σεμινάριο για τα στελέχη της, με τίτλο «Αντιμετώπισης Υβριδικών Απειλών», με τη συνδρομή κινητής εκπαιδευτικής ομάδας του NATO Special Operations School (NSOS).

To σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 6 έως την Πέμπτη 8 Ιουλίου, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός από εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και των Υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Εσωτερικών.

Σκοπός του σεμιναρίου, ήταν η κατανόηση των Υβριδικών Απειλών και των βασικών χαρακτηριστικών τους σε ολιστικό πλαίσιο, η μεθοδολογία αντιμετώπισής τους με τη συνέργεια διυπηρεσιακών φορέων, η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων, καθώς και η καλλιέργεια κοινής αντίληψης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών ασφαλείας.

Κατά την έναρξη του σεμιναρίου, απηύθυνε χαιρετισμό ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και εν συνεχεία το λόγο έλαβε ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος, ο οποίος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε εκτενώς στο εθνικό πλαίσιο αντιμετώπισης των Υβριδικών Απειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο κος Μπαλωμένος, που θεωρείται αυθεντία ειδικά στο κομμάτι του υβριδικού πολέμου, κατά την έναρξη του σεμιναρίου ανέπτυξε σε μία ομιλία 45 λεπτών τις μορφές που μπορεί να λάβει η σύγχρονη μορφή των απειλών, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τα γεγονότα του Έβρου με την Τουρκία. Η ομιλία αυτή αποτέλεσε το έναυσμα οι συμμετέχοντες να χωριστούν σε τρεις ομάδες, οι οποίες ασχολήθηκαν με τα τρία πεδία του υβριδικού πολέμου.

«Τι είναι οι υβριδικές απειλές και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;», ήταν το κυρίαρχο ερώτημα που κλήθηκαν να προβληματιστούν και να βρουν απαντήσεις τα στελέχη που συμμετείχαν στο σεμινάριο.

Το κυρίαρχο συμπέρασμα ωστόσο – και το πιο ελπιδοφόρο – είναι ότι σε operational και political επίπεδο (επιχειρησιακό και θεωρητικό) έχουν ενεργοποιηθεί οι εμπλεκόμενοι κλάδοι στο «ελληνικό πεντάγωνο», με αποτέλεσμα να συντελείται μια υψηλού επιπέδου προετοιμασίας για την προετοιμασία και αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων.

Έτσι, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι και η απονομή αναμνηστικής πλακέτας στον Γενικό Δ/ντη Πολιτικών και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου από τον Διοικητή της ΔΕΠ, η οποία είχε και μία πρωτιά: Είναι η πρώτη πλακέτα που δίδεται από την επίσημη συγκρότηση της ΔΕΠ.

Μεταξύ των διακεκριμένων συμμετεχόντων, ήταν και ο Διοικητής του NΑΤΟ Special Operations Headquarters, Ταξίαρχος Rob Stephenson.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ