Και εγένετο… ΔΕΠ: Οι «σκιές» του Αιγαίου χωρίς πρόσωπο – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η πρώτη επίσημη άσκηση – επίδειξη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, της ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων από όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, την περασμένη Τρίτη, σκόρπισε χαμόγελα χαράς στο ΓΕΕΘΑ, έκπληξη στους συμμάχους και προβληματισμό στην Τουρκία.

Μέσα σε μία ώρα, εκτυλίχθηκαν ταυτόχρονα 14 σενάρια που σε άλλες περιπτώσεις αποτελούν μεμονωμένο αντικείμενο μόνο μίας άσκησης.

Συγκεκριμένα, εκτελέστηκαν τα εξής:

· Διείσδυση από αέρα με άλματα στατικού ιμάντα και Ελεύθερης πτώσης, στην ξηρά και στη θάλασσα.

· Διείσδυση βατραχανθρώπων με χρήση συσκευών κλειστού κυκλώματος.

· Τερματική καθοδήγηση πυρών Α/Φ F-16 και Ε/Π APACHE, από προσωπικό JTAC, με χρήση καταδείκτη LASER.

· Αεροκίνηση και διείσδυση με μέθοδο FAST ROPE.

· Αεροκίνηση και αποβίβαση οχημάτων μάχης FLYER και μηχανών ΤΤ, από Ε/Π CH 47 D.

· Ανεφοδιασμός από αέρα με ρίψη εφοδίων με τη μέθοδο CDS από Α/Φ C-130.

· Θαλάσσια διείσδυση με χρήση αερόστρωμνου τύπου ZUBR του ΠΝ και αποβίβαση προσωπικού με χρήση Λέμβων – Jet ski.

· Μη συναινετική νηοψία (Maritime Interdiction Operation), με χρήση σκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων MK – V και μέθοδο FAST ROPE από Ε/Π AEGEAN HAWK.

· Διακομιδή τραυματία, με χρήση Ε/Π NH-90 διαμόρφωσης MEDEVAC.

· Μεταφορά ακινητοποιημένου οχήματος HUMΜER από Ε/Π CH-47D ως εξωτερικό φορτίο.

· Διείσδυση τμήματος με τη μέθοδο HELO CASTING και αποχώρησή του με την ίδια τεχνική.

· Απαγκίστρωση προσωπικού από τη θάλασσα με τη μέθοδο SPIES, με Ε/Π CH-47D.

· Ανακατάληψη Α/Δ με χρήση οχημάτων μάχης HUMMER – VBL.

· Ανακατάληψη βραχονησίδας από προσωπικό Μοιρών Αμφιβίων Καταδρομών.

Όλα αυτά εκτυλίσσονταν ταυτόχρονα, σε πολλά σημεία, ανεβάζοντας τον βαθμό δυσκολίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Το τελικό βίντεο του ΓΕΕΘΑ, με υλικό από τις φορητές «κάμερες δράσης» που φορούσαν πάνω τους τα στελέχη της ΔΕΠ, κόβει την ανάσα…

Η ΔΕΠ αποτελούσε το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, από το χρονικό διάστημα που ήταν Διοικητής στην 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, 10 χρόνια πριν. Το σχέδιο ίδρυσης της ΔΕΠ το δρομολόγησε ως Επιτελάρχης και αργότερα ως Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Και από τον Ιανουάριο του 2020 που ανέλαβε τα ηνία του ΓΕΕΘΑ ως Αρχηγός προώθησε με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες σε συνεργασία με τους Αρχηγούς των Επιτελείων.

Στην επιχειρησιακή Διάρθρωση περιλαμβάνεται:

– Η Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ ΜΑΚ)

– Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ)

– Καταδρομείς – Αλεξιπτωτιστές

– 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών

– Τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ)

– Το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ)

Επιπλέον στον σχεδιασμό εντάσσεται και η Μονάδα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Task Group, SOATG), στην οποία έχουν ήδη διατεθεί τα 2 ελικόπτερα των ειδικών επιχειρήσεων ΝΗ-90 με προοπτική ένταξης άλλων 2. Σύντομα στην SOATG θα ενταχθεί και ένα ειδικά διαμορφωμένο CH-47DG Chinook και αργότερα είναι πολύ πιθανό να προστεθεί ακόμη κι ένα ειδικά διαμορφωμένο C-130 ή εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες και βοηθήσουν οι σύμμαχοι αμερικάνοι, η ένταξη τριών ελικοπτέρων τύπου Osprey V22 από το απόθεμα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ήδη το παλιό κτήριο της 13 ΔΕΕ μετατρέπεται στο νέο Διοικητήριο Ειδικών Επιχειρήσεων ενώ στις εγκαταστάσεις στην Νέα Πέραμο, εκεί που θα βρίσκεται η «φωλιά» των Ειδικών Δυνάμεων, έχει κατασκευαστεί υπερσύγχρονη πισίνα και προχωρούν οι εργασίες κατασκευής ειδικής αίθουσας «εκπαίδευσης ελευθέρας» για τους αλεξιπτωτιστές του ΕΤΑ.

Στη Νέα Πέραμο θα βρίσκονται τα 4 σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK-V που έχουμε προμηθευθεί δωρεάν από το απόθεμα των ΗΠΑ καθώς και τα 41 ταχύπλοα Viking Norsafe Munin S1200, που έρχονται για να αντικαταστήσουν τα παλαιά Magna.

Οι επίλεκτοι της ΔΕΠ, όμως, θα χρησιμοποιούν για τις επικοινωνίες τους και τους υπερσύγχρονους ασύρματους L3 Harris, τους οποίους προμήθευσαν οι ΗΠΑ στην χώρας μας, εξασφαλίζοντας ασφαλείς επικοινωνίες εδάφους – εδάφους και εδάφους αέρος, με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και εικόνας σε υψηλών προδιαγραφών κρυπτογράφηση και μάλιστα ακόμη και σε συνθήκες απουσίας διαθέσιμου δορυφόρου.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ