Οι τζιχαντιστές ελέγχουν πλέον τη μισή Συρία

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού κράτους κατέλαβαν από τον συριακό στρατό το τελευταίο μεθοριακό φυλάκιο προς το Ιράκ, εδραιώνοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία τους σε μια τεράστια περιοχή της Συρίας και του Ιράκ μετά και την κατάκτηση της Παλμύρας.

Εξάλλου χθες Παρασκευή το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για πρώτη φορά για μια επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ενός σιιτικού τεμένους στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας, από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 81 έχουν τραυματιστεί εκ των οποίων οι 12 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά την επίθεση αυτή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι το ΙΚ «πρέπει να νικηθεί».

«Το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να νικηθεί» και «η μισαλλοδοξία, η βία και το μίσος που επιδεικνύει πρέπει να εξαλειφθούν», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι 15 χώρες μέλη του οποίου υπογραμμίζουν ότι η επίθεση στη Σαουδική Αραβία «δεν μας τρομάζει, αλλά ενισχύει την αποφασιστικότητά μας».

Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε τη «μεγάλη του ανησυχία» για την τύχη των χιλιάδων κατοίκων που έχουν παραμείνει στην Παλμύρα, αλλά και εκείνων που την έχουν εγκαταλείψει.

Σε ομόφωνη ανακοίνωση των 15 χωρών μελών επισημαίνεται η ανησυχία τους για τις γυναίκες και τα παιδιά της Παλμύρας, «καθώς συνεχιζόμενη πρακτική του ΙΚ είναι να απαγάγει και να εκμεταλλεύεται γυναίκες και παιδιά», αλλά επίσης να τις βιάζει και να τις παντρεύει με τη βία και να στρατολογεί παιδιά στρατιώτες.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΙΚ ελέγχει πλέον τη μισή Συρία, που σπαράσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια από εμφύλιο πόλεμο.

Η τζιχαντιστική οργάνωση κατάφερε την προηγούμενη Κυριακή να καταλάβει την πόλη Ράμαντι, πρωτεύουσα της ιρακινής επαρχίας αλ Άνμπαρ, και την Πέμπτη την Παλμύρα, που βρίσκεται στη συριακή έρημο στα σύνορα με το Ιράκ, προτού προχωρήσει προς τη νότια Συρία για να καταλάβει το μεθοριακό φυλάκιο αλ Τάναφ.

Πλέον κανένα από τα τρία μεθοριακά φυλάκια προς το Ιράκ δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού. Όπως το αλ Τάναφ το ίδιο και το φυλάκιο στο Μπουκάμαλ βρίσκεται στα χέρια του ΙΚ, ενώ το φυλάκιο του Γιαρούμπιε, πιο βόρεια, είναι υπό τον έλεγχο Κούρδων μαχητών.

Με αυτό τον τρόπο το ΙΚ εδραιώνει την παρουσία του σε μια μεγάλη διασυνοριακή περιοχή, γεγονός που του επιτρέπει να επεκτείνει το «χαλιφάτο» του, το οποίο ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2014, παρά τις αεροπορικές επιδρομές που διεξάγει εδώ και περισσότερους από εννέα μήνες ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός.

Η προέλαση των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ την τελευταία εβδομάδα έχει προκαλέσει τη μαζική έξοδο δεκάδων χιλιάδων αμάχων. Μόνο στην πόλη Ράμαντι ο ΟΗΕ έκανε λόγο χθες Παρασκευή για τουλάχιστον 55.000 ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από τα μέσα Μαΐου.

«Το γεγονός ότι το ΙΚ ελέγχει το μισό συριακό έδαφος (περισσότερα από 95.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) σημαίνει ότι το καθεστώς δεν ελέγχει παρά το 22%», καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται υπό τον έλεγχο άλλων ομάδων Σύρων εξεγερμένων, δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

«Παρόλο που το ΙΚ έχει καταλάβει αραιοκατοικημένες περιοχές, ελέγχει πλέον μια πολύ σημαντική γεωγραφική περιοχή που θα του επιτρέψει να απειλήσει τη βαθιά Συρία, όπως τη Χομς και τη Δαμασκό», δύο προπύργια του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Παλμύρα, ένα πραγματικό σταυροδρόμι, βρίσκεται στην επαρχία Χομς η οποία συνορεύει με την ιρακινή επαρχία αλ Άνμπαρ. Εκτός από αυτή την επαρχία, το ΙΚ ελέγχει μεγάλο μέρος των επαρχιών Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκα στα βόρεια, ενώ έχει ισχυρή παρουσία στην επαρχία Χάσακε, βορειοανατολικά, και στην επαρχία Χάμα, κεντρικά.

Διαβάστε επίσης

Οι πρώτες εικόνες με τους τζιχαντιστές μέσα στην πόλη της Παλμύρας – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.