Οι συγκλονιστικές ιστορίες των Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς – Ανάμεσά τους παιδιά και ηλικιωμένοι

Έως και 150 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική της επίθεση στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ισραήλ. Η Χαμάς δήλωσε ότι έχει κρύψει τους ομήρους σε “ασφαλή μέρη και σήραγγες” εντός της Γάζας και απείλησε ότι θα τους σκοτώσει εάν το Ισραήλ βομβαρδίσει σπίτια πολιτών χωρίς προειδοποίηση.

Το BBC δημοσίευσε ιστορίες των ανθρώπων από το Ισραήλ που είναι όμηροι από τη Χαμάς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 13 παιδιά και τουλάχιστον πέντε άτομα άνω των 60 ετών.

Ο Dror Or, η σύζυγός του Yonat, ο γιος του Noam και η κόρη του Alma εθεάθησαν από έναν γείτονα να σύρονται έξω από το σπίτι τους στο κιμπούτς Μπεερί, σύμφωνα με τον ανιψιό τους Emmanuel Besorai. Από τότε δεν υπήρξε καμία επαφή, όπως είπε. Ο Νόαμ είναι 15 ετών και η Άλμα 13 ετών.

Ο Ohad και ο Ethan Vahalomy απήχθησαν από το κιμπούτς τους, σύμφωνα με τη μητέρα του Ohad, Esther. Είπε ότι η νύφη της και δύο από τις εγγονές της κατάφεραν να διαφύγουν όταν πέντε ένοπλοι εισέβαλαν στο σπίτι τους, αλλά ο Ohad και ο 12χρονος Ethan απήχθησαν.

Η Ditza Heiman, 84 ετών, εθεάθη από έναν γείτονα στο κιμπούτς Nir Oz να απομακρύνεται από ενόπλους της Χαμάς, δήλωσε η ανιψιά της. Πρώην κοινωνική λειτουργός, είναι η χήρα του Zvi Shdaimah, ο οποίος πήγε στο Ηνωμένο Βασίλειο με το Kindertransport, την οργανωμένη διάσωση παιδιών από τις ελεγχόμενες από τους Ναζί περιοχές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Jordan Roman-Gat, μια 36χρονη γερμανοϊσραηλινή, απήχθη μαζί με τον σύζυγό της και το μικρό της παιδί από τη Χαμάς από το Μπεερί, ένα κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ. Η ίδια, ο σύζυγός της Alon και ο τρίχρονος Gefen διέφυγαν όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε για λίγο, αλλά η Jordan χωρίστηκε από τους υπόλοιπους, δήλωσαν συγγενείς στο CNN, προσθέτοντας ότι φοβούνται ότι μπορεί να την έχουν ξαναπιάσει.

Η Γιάφα Άνταρ, 85 ετών, απήχθη από ένα κιμπούτς κοντά στα σύνορα με τηn Γάζα. Η εγγονή της Adva βρήκε ένα βίντεο που την δείχνει να μεταφέρεται στη Γάζα, περιτριγυρισμένη από τέσσερις ένοπλους άνδρες.

Ο Hersh Goldberg-Polin, 23 ετών, από την Καλιφόρνια, εθεάθη από μάρτυρες να φορτώνεται σε φορτηγό από μαχητές της Χαμάς, δήλωσε η οικογένειά του στους Los Angeles Times. Ήταν βαριά τραυματισμένος και αναίσθητος, είπαν οι μάρτυρες, και η τελευταία γνωστή τηλεφωνική του θέση τον έδειχνε στα σύνορα με τη Γάζα.

Η Shiri, ο Yarden, ο Ariel και ο Kfir Bibas πιστεύεται ότι απήχθησαν από το κιμπούτς στο νότιο Ισραήλ όπου ζούσαν και όπου η Shiri ήταν νηπιαγωγός. Η Shiri απεικονίζεται να κρατά τον Ariel, ηλικίας 3 ετών, και τον 9 μηνών Kfir, περικυκλωμένη από μαχητές της Χαμάς. Ο Yossi και η Margit Silberman, οι γονείς της Shiri, αγνοούνται επίσης και πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί.

Η δρ Shoshan Haran, ο σύζυγός της Avshal Haran, η κόρη της Adi Shoham, ο σύντροφός της Tal Shoham και τα παιδιά τους, Naveh και Yahel, απήχθησαν από το σπίτι τους στο κιμπούτς Bari, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσε, Fair Planet. Η Fair Planet δήλωσε ότι έχασαν την επαφή με τον Δρ Haran μετά την επίθεση της Χαμάς, αλλά το τηλέφωνο της Avshal εντοπίστηκε στη Γάζα και πιστεύουν ότι όλη η οικογένεια απήχθη. Ο Avshal είναι ηλικίας 65 ετών, ο Naveh είναι ηλικίας οκτώ ετών και ο Yahel είναι τριών ετών.

Η Carmella και η Noya Dan με τους Ofer, Erez και Sahar Calderon συνελήφθησαν στο Nir Oz, ένα κιμπούτς δίπλα στη Γάζα όπου ζούσαν. Ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει τον 12χρονο Erez να μεταφέρεται από ενόπλους προς τη Γάζα, δήλωσε στο BBC ο συγγενής τους Ido Dan, ο οποίος είπε ότι φοβάται επίσης για την υγεία της 80χρονης Carmella χωρίς τα φάρμακά της.

Η Judith Tai Raanan και η Natalie Raanan, μητέρα και κόρη από το Ιλινόις των ΗΠΑ, επισκέπτονταν συγγενείς στο κιμπούτς Nahal Oz, όταν αυτό δέχθηκε επίθεση. Ένας γείτονας είπε στην οικογένεια ότι είδε μαχητές της Χαμάς να παίρνουν την Τζούντιθ και τη Νάταλι, 17 ετών, από το σπίτι, μετέδωσε το ABC7 στο Σικάγο.

Οι γονείς της Sharone Lifschitz -μια καλλιτέχνιδα με έδρα το Λονδίνο, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστούν για το φόβο αντιποίνων- πιστεύεται ότι πιάστηκαν όμηροι από το Νιρ Οζ, ένα κιμπούτς περίπου 400 μέτρα από τα σύνορα με τη Γάζα. Η κ. Lifschitz δήλωσε ότι ο πατέρας της μιλάει αραβικά και περνούσε το χρόνο του στη σύνταξη οδηγώντας Παλαιστίνιους που χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη στο νοσοκομείο.

Η Ada Sagi, 74 ετών, πιστεύεται επίσης ότι απήχθη από το σπίτι της στο Nir Oz. Ο γιος της, Noam, δήλωσε ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν κηλίδες αίματος αλλά κανένα ίχνος της μητέρας του και ότι δεν ήταν μεταξύ εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη μικρή κοινότητα.

Οι Doron, Raz και Aviv Asher αιχμαλωτίστηκαν ενώ έμεναν με συγγενείς τους κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Ο σύζυγος Yoni είδε ένα βίντεο με τη γυναίκα του και τις κόρες του, ηλικίας 5 και 3 ετών, να φορτώνονται σε ένα φορτηγό μαζί με άλλους ομήρους. Εντόπισε επίσης το κινητό της τηλέφωνο στη Γάζα.

Η Shani Louk, τουρίστρια από τη Γερμανία, είχε παρακολουθήσει το φεστιβάλ κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στην περιοχή, άνοιξαν πυρ και έστειλαν τους τρομοκρατημένους παρευρισκόμενους στο πάρτι να διαφύγουν μέσα στην έρημο. Η μητέρα της, Ricarda, δήλωσε ότι είχε δει ένα βίντεο της Shani μετά την αρπαγή της και αργότερα δήλωσε ότι είχε πληροφορίες ότι η Shani βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη Γάζα έπειτα από τραυματισμό στο κεφάλι.

Η Noa Argamani, Ισραηλινή πολίτης κινεζικής καταγωγής, απήχθη επίσης από το φεστιβάλ. Βιντεοσκοπημένο υλικό – το οποίο επιβεβαίωσε ο πατέρας της Yaakov Argamani στο ισραηλινό κανάλι 12 – δείχνει την 25χρονη να απομακρύνεται στην καρότσα της μοτοσικλέτας ενός μαχητή φωνάζοντας: “Μη με σκοτώσετε!”.

Ο Sagui Dekel-Chen, αμερικανοϊσραηλινός πολίτης, αγνοείται από την επίθεση της Χαμάς στο κιμπούτς Nir Oz, δήλωσε ο πατέρας του Jonathan στο BBC. Ο Τζόναθαν είπε ότι δεν έχει ακούσει τίποτα από την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επικοινώνησε για να πει ότι είναι ενήμερο για την κατάσταση.

Η Anucha Angkaew, υπήκοος Ταϊλάνδης, η οποία εργαζόταν σε μια φάρμα αβοκάντο για σχεδόν δύο χρόνια, εμφανίζεται σε βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς. Η σύζυγός του, Wanida Maarsa, τον αναγνώρισε στο BBC Thai.

Ο Boonthom Phankhong και η Nattawaree “Yo” Moonkan, που είναι αντρόγυνο, εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο συσκευασίας μανιταριών κοντά στη Γάζα, όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με αναφορές της ταϊλανδικής τηλεόρασης. Η Γιο, ηλικίας 35 ετών, φώναξε ενώ όλοι οι άλλοι κρύβονταν και την πήραν μαζί με τον σύζυγό της, 45 ετών.

Ο O-wat Suriyasri απεικονίζεται με τα χέρια του δεμένα πίσω από την πλάτη του δίπλα σε ένοπλους μαχητές της Χαμάς, σε μια φωτογραφία που έστειλε ένας συνάδελφός του στην οικογένειά του, σύμφωνα με αναφορές της ταϊλανδικής τηλεόρασης. Έχει ένα παιδί με τη σύζυγό του στην Ταϊλάνδη.

Ο Manee Jirachat, ο οποίος ταξίδεψε στο Ισραήλ για εργασία πριν από τέσσερα χρόνια, συνελήφθη από μαχητές της Χαμάς μαζί με άλλους πέντε εργάτες που είχαν κρυφτεί μαζί τους, σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στην ταϊλανδική τηλεόραση ο πατέρας του, ο οποίος είχε μιλήσει με επιζώντες.

Οι Natthaporn Onkaew, Komkrit Chombua, Parinya Taemklang, Pattanayuth Tonsokri, Kiattisak “Top” Patee και ένας κύριος Pongtorn (δεν αναφέρεται το μικρό του όνομα) κατονομάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης ως όμηροι. Η Ταϊλάνδη δήλωσε ότι αιχμαλωτίστηκαν συνολικά 14 υπήκοοί της.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ