Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Οι πρώτες αντιδράσεις Βερολίνου και ΝΑΤΟ

Υπέρ της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, η οποία κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Βουλή, τάχθηκαν η Γερμανία και το ΝΑΤΟ.

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων

Η ελληνογαλλική συμφωνία «περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητα (των δυο χωρών) ως κρατών – μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση της συμφωνίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Πρόκειται για μια διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας η οποία περιέχει σαφείς αναφορές στην ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και δεν στρέφεται εναντίον άλλων εταίρων», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ: Απόλυτα συμβατή η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Ο Έλληνας πρέσβης και ο Γάλλος ομόλογός του ενημέρωσαν για το ελληνογαλλικό σύμφωνο άμυνας στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που έγινε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το OPEN, οι δύο πρέσβεις τόνισαν ότι είναι ένα φιλοευρωπαϊκό σύμφωνο που θα συμβάλλει διακλαδική συμμαχική δυνατότητα άμυνας κατά οποιουδήποτε αντιπάλου.

Καμία άλλη χώρα δεν έλαβε τον λόγο στο συμβούλιο, πλην της Τουρκίας, η οποία είπε ότι έχει μελετήσει προσεκτικά το σύμφωνο που αντιβαίνει στη Νατοϊκή συμμαχία.

Μάλιστα η τουρκική πλευρά είπε κατά τη διάρκεια του συμβουλίου ότι το ζήτημα επρόκειτο να συζητηθεί μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνάντησή τους στο Σότσι.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας δεν έχει ενοχλήσει κανέναν άλλο σύμμαχο, πλην της Τουρκίας. Επίσης τονίζουν ότι η συμφωνία είναι απόλυτα συμβατή με το ΝΑΤΟ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ