Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Βόρεια Κορέα ότι αναπτύσσει νέο διηπειρωτικό πύραυλο

Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε έναν σχετικά καινούργιο διηπειρωτικό βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα στις δοκιμές της 26ης Φεβρουαρίου και της 4ης Μαρτίου, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «σοβαρή κλιμάκωση» που απαιτεί ενιαία απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

Η Βόρεια Κορέα «πάγωσε» τις δοκιμές ICBM (διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων), όπως και τις πυρηνικές δοκιμές της, το 2017 αφότου εκτόξευσε τους πρώτους πυραύλους της που ήταν ικανοί να φθάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έκτοτε δεν πραγματοποίησε δοκιμή πυρηνικών όπλων, αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε για επιστροφή στις δοκιμές και των δύο.

Το νέο σύστημα περιελάμβανε μία «πλατφόρμα ικανή για ICBM» αλλά δεν παρουσίασε διηπειρωτικό βεληνεκές στις εκτοξεύσεις, οι οποίες πιθανότατα είχαν σκοπό να δοκιμάσουν στοιχεία του συστήματος πριν από μια εκτόξευση πλήρους εμβέλειας, ενδεχομένως «μεταμφιεσμένη» σε εκτόξευση διαστημικού πυραύλου, δήλωσε ο αξιωματούχος (που δεν κατονομάζεται) σε δημοσιογράφους.

Τα αποκαλυπτήρια του πυραυλικού συστήματος έγιναν στις 10 Οκτωβρίου 2020, στη διάρκεια παρέλασης στη Βόρεια Κορέα και σε μία αμυντική έκθεση στην Πιονγκγιάνγκ τον Οκτώβριο του 2021, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σήμερα, το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο μετέδωσε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε πως η Πιονγκγιάνγκ θα εκτοξεύσει έναν αριθμό κατασκοπευτικών δορυφόρων τα επόμενα χρόνια που θα παρέχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η Βόρεια Κορέα εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε εκτόξευση δορυφόρου που θα περιλαμβάνει τη χρήση της ίδιας απαγορευμένης τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων που χρησιμοποιείται στους διηπειρωτικούς ICBM.

«Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποκαλύψουν δημοσίως τις πληροφορίες αυτές και να τις μοιραστούν με τους συμμάχους τους επειδή δίνουμε προτεραιότητα στη μείωση των στρατηγικών κινδύνων και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαντήσει με ενωμένη φωνή και να αντιταχθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων όπλων», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Προανήγγειλε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, που έχει ήδη επιβάλει μια σειρά από κυρώσεις σε βάρος της Βορείου Κορέας, θα ανακοινώσει νέα μέτρα αύριο Παρασκευή με σκοπό να εμποδίσει το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ να έχει πρόσβαση σε εξοπλισμό και τεχνολογία από το εξωτερικό, που θα της επιτρέψουν να αναπτύξει το οπλοστάσιό της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ