DYNAMIC MANTA: Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ στην Αδριατική, με την Ελλάδα πρωταγωνίστρια

Εκπαίδευση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο και στον Πόλεμο Επιφανείας, με την Τουρκία απούσα.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Την Παρασκευή 04 Μαρτίου 2022 ολοκληρώθηκε η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Συμμαχική Άσκηση «DYNAMIC MANTA 22», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Σικελίας.

Η εν λόγω Άσκηση είναι τύπου LIVEX/MAREX/SUBEX (Live-Maritime-Submarine Exercise) και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια Ανθυποβρυχιακού Πολέμου, καθώς και σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.

Άσκηση ΝΑΤΟ DYNAMIC MANTA

Στην Άσκηση, η Ελλάδα συμμετείχε με την Φρεγάτα (Φ/Γ) ΑΙΓΑΙΟΝ, η οποία είναι ενταγμένη στην Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Two – SNMG 2), το Υποβρύχιο (Υ/Β) ΜΑΤΡΩΖΟΣ, Αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΑΦΝΕ) P-3B, καθώς και 2 Επιτελείς στο HQ MARCOM (Maritime Command Headquarters).

Πέραν των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετείχαν δυνάμεις από την Γαλλία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία και τον Καναδά, καθώς και η SNMG 2 στο σύνολό της.

Η διαρκής συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην σειρά ασκήσεων «DYNAMIC MANTA» εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και συμβάλει στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, στην αύξηση της μαχητικής ικανότητας, της συνεργασίας, καθώς και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών Συμμαχικών Δυνάμεων με ιδιαίτερη έμφαση στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο.

Άσκηση ΝΑΤΟ DYNAMIC MANTA

Άσκηση ΝΑΤΟ DYNAMIC MANTA

Άσκηση ΝΑΤΟ DYNAMIC MANTA

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ