Ο Ομπάμα πιέζει τους Ρεπουμπλικανούς

Ο Ομπάμα πιέζει τους Ρεπουμπλικανούς

Ο πρόεδρος Ομπάμα πιέζει τους Ρεπουμπλικανούς να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για περισσότερο από έξι εβδομάδες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πίεσε σήμερα τους Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα από τις έξι εβδομάδες που έχουν προτείνει, την ώρα που η παράλυση μέρους του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ συνεχίζεται για 12η ημέρα και η επαπειλούμενη στάση πληρωμών απέχει μόλις πέντε ημέρες.

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε στην εβδομαδιαία του ομιλία ότι επιθυμεί μια αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους για μεγαλύτερο διάστημα, ώστε η αμερικανική οικονομία να περάσει την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων χωρίς προβλήματα. Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους επιθυμούν να λάβουν διαβεβαιώσεις ότι ο Λευκός Οίκος θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών, κυρίως στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας.

«Δεν θα ήταν σοφό, όπως κάποιοι προτείνουν, να αυξήσουμε το όριο του χρέους για δύο μήνες και να φλερτάρουμε με την πρώτη στα ιστορικά με μια ηθελημένη στάση πληρωμών εν μέσω της εορταστικής περιόδου», υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος.

«Το πλήγμα στην άσπιλη φήμη των ΗΠΑ ως δανειστών δεν θα προκαλέσει μόνο πτώση στις αγορές. Ο δανεισμός θα γίνει πιο ακριβός για όλους τους Αμερικάνους», πρόσθεσε ο Ομπάμα, που βρίσκεται σε αντιπαράθεση από την 1η Οκτωβρίου με τους Ρεπουμπλικανούς για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Ελλείψει συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, ένα μέρος του κράτους στις ΗΠΑ έχει πάψει να λειτουργεί από την 1η Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα ελλοχεύει και η επαπειλούμενη στάση πληρωμών, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

Αν και οι συζητήσεις του Ομπάμα με τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές την Πέμπτη και τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές την Παρασκευή χαρακτηρίστηκαν ένα εποικοδομητικό σημάδι προόδου, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Χόβεν, το κόμμα του είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους και τον τερματισμό της παράλυσης του κράτους, όμως θέλει να διασφαλίσει ότι θα μειωθούν οι κυβερνητικές δαπάνες, κάτι που προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τον Λευκό Οίκο επί μήνες χωρίς επιτυχία.

Εξάλλου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν υποστεί πλήγμα, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών κατηγορεί εκείνους ότι προκάλεσαν την κρίση, γεγονός που έχει ενισχύσει πολιτικά τον Ομπάμα.

Ο πρόεδρος παραμένει αμετακίνητος στη θέση του να μην διαπραγματευτεί για το όριο του ομοσπονδιακού χρέους.

Ο Ομπάμα δήλωσε σήμερα απευθυνόμενος στους αμερικανούς πολίτες ότι οι Ρεπουμπλικανοί αντίπαλοί του κατασκευάζουν μια κρίση που θα μπορούσε να πλήξει την πιστοληπτική διαβάθμιση των ΗΠΑ και να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια αγορά.

«Το κράτος μας έχει κλείσει για πρώτη φορά εδώ και 17 χρόνια. Ένα πολιτικό κόμμα παίζει με την στάση πληρωμών για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1700. Δεν είναι φυσιολογικό. Γι’ αυτό πρέπει να το σταματήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές θα συναντηθούν σήμερα το πρωί στο Καπιτώλιο για να συζητήσουν τις επιλογές τους, μετά την πρόταση που υπέβαλαν στον Λευκό Οίκο για την βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, ώστε να τερματιστεί η παράλυση του κράτους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ