Κιμ Γιονγκ Ουν: Ταξιδεύει με ειδικό τρένο προς την Ρωσία – Θα συναντηθεί με τον Πούτιν

Ένα βορειοκορεατικό τρένο, που πιθανολογείται ότι μεταφέρει τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αναχώρησε για την Ρωσία όπου πιθανολογείται ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσαν τα νοτιοκορεατικά ΜΜΕ σήμερα (Δευτέρα, 11/9).

Σύμφωνα με το Associated Press, επικαλούμενη άγνωστες κυβερνητικές πηγές της Νότιας Κορέας, η εφημερίδα Chosun Ilbo ανέφερε ότι το τρένο πιθανότατα αναχώρησε από την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιονγκγιάνγκ το βράδυ της Κυριακής και ότι η συνάντηση Κιμ-Πούτιν είναι πιθανή ακόμη και την Τρίτη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap και ορισμένα άλλα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν παρόμοιες αναφορές. Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo επικαλέστηκε Ρώσους αξιωματούχους ότι ο Κιμ πιθανότατα κατευθυνόταν προς την Ρωσία με το προσωπικό του τρένο. Το προεδρικό γραφείο, το υπουργείο Άμυνας και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας δεν επιβεβαίωσαν αμέσως αυτές τις λεπτομέρειες.

Τι θα ζητήσει, τι θα πάρει

Την περασμένη εβδομάδα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία κανονίζουν μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών τους, που θα πραγματοποιηθεί εντός αυτού του μήνα, καθώς επεκτείνουν την συνεργασία τους, ενόψει των βαθύτερων αντιπαραθέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Πούτιν θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση περισσότερων προμηθειών βορειοκορεατικού οπλισμού και άλλων πυρομαχικών για να ξαναγεμίσει τα φθίνοντα αποθέματα, καθώς επιδιώκει να εξουδετερώσει την ουκρανική αντεπίθεση και να δείξει ότι είναι ικανός να πυροδοτήσει έναν μακρύ πόλεμο φθοράς.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε ενδεχομένως να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εταίρους της να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, καθώς οι ανησυχίες για παρατεταμένη σύγκρουση αυξάνονται παρά τις τεράστιες αποστολές προηγμένων όπλων στην Ουκρανία, τους τελευταίους 17 μήνες.

Η Βόρεια Κορέα έχει πιθανώς δεκάδες εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού και ρουκέτες βασισμένες σε σοβιετικά σχέδια, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δώσουν τεράστια ώθηση στον ρωσικό στρατό, λένε οι αναλυτές.

Σε αντάλλαγμα, ο Κιμ θα μπορούσε να αναζητήσει επισιτιστική και ενεργειακή βοήθεια αλλά και προηγμένες τεχνολογίες όπλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική ικανότητα και στρατιωτικούς δορυφόρους αναγνώρισης, λένε οι αναλυτές.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι πιθανές ρωσικές μεταφορές τεχνολογίας θα αύξαναν την απειλή που δημιουργεί το αυξανόμενο οπλοστάσιο πυρηνικών όπλων και πυραύλων του Κιμ, που έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, τονίζει το ΑΡ.

Ύστερα από μια περίπλοκη, ζεστή και ψυχρή σχέση για δεκαετίες, η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα πλησιάζουν η μία την άλλη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022. Η αναθέρμανση των σχέσεων οφείλεται στην ανάγκη του Πούτιν για πολεμική βοήθεια και στις προσπάθειες του Κιμ να τονώσει την ορατότητα των συνεργασιών του με τους παραδοσιακούς συμμάχους του, την Μόσχα και το Πεκίνο, καθώς προσπαθεί να ξεφύγει από την διπλωματική απομόνωση και να κάνει την Βόρεια Κορέα να είναι μέρος ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στην Ουάσιγκτον.

Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί τον αντιπερισπασμό που προκλήθηκε από την σύγκρουση στην Ουκρανία για να ενισχύσει την ανάπτυξη των όπλων της, η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε επανειλημμένα τις Ηνωμένες Πολιτείες για την κρίση στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η «πολιτική ηγεμονία» της Δύσης δικαιολογούσε μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία για να προστατευθεί.

Η Βόρεια Κορέα είναι το μόνο έθνος, εκτός από την Ρωσία και την Συρία, που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο υποστηριζόμενων από την Μόσχα αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία -το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ– και έχει επίσης υπαινιχθεί ότι ενδιαφέρεται να στείλει εργατικά χέρια σε αυτές τις περιοχές για να βοηθήσουν στις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

Ορισμένοι αναλυτές, πάντως, λένε ότι μια πιθανή συνάντηση μεταξύ Κιμ και Πούτιν θα είχε περισσότερο συμβολικά κέρδη, παρά ουσιαστική στρατιωτική συνεργασία.

Η Ρωσία -η οποία πάντα απέκρυπτε τις πιο σημαντικές τεχνολογίες όπλων της, ακόμη και από βασικούς συμμάχους όπως η Κίνα- θα μπορούσε να είναι απρόθυμη να πραγματοποιήσει μεγάλες μεταφορές τεχνολογίας με την Βόρεια Κορέα με αντάλλαγμα πιθανώς περιορισμένες πολεμικές προμήθειες, που θα μπορούσαν να μεταφερθούν μέσω μιας μικρής σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ των χωρών, λένε οι ίδιοι αναλυτές, σύμφωνα με το ΑΡ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ