Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία

Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Κυριακή την αποστολή στον ουκρανικό στρατό στρατιωτικού προστατευτικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, πάντως απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο να αναπτύξει στρατεύματα εναντίον του ρωσικού στρατού.

Οι ουκρανοί στρατιωτικοί «έχουν ανάγκη κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα, μάσκες αερίων και εξοπλισμό νυχτερινής όρασης», εξήγησε η καναδή υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Οτάβα θα προσφέρει αμυντικό εξοπλισμό αξίας 25 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (17,6 εκατ. ευρώ) στον ουκρανικό στρατό, διευκρίνισε η κυρία Ζολί, εξηγώντας πως της υποβλήθηκε σχετικό αίτημα «απευθείας» από την Όλγα Στεφανίσινα, αντιπρόεδρο της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής: έχουμε πρόθεση να κάνουμε περισσότερα», τόνισε η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας, μερικές ώρες αφού η κυβέρνησή της έκλεισε τον εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροσκάφη.

Το υλικό αυτό θα φθάσει «γρήγορα» στον ουκρανικό στρατό μέσω Πολωνίας, είπε εξάλλου η καναδή υπουργός Άμυνας, η Ανίτα Άναντ.

«Δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι επί του παρόντος μάχιμη αποστολή (του στρατού του Καναδά), ούτε για τους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση για την ενδεχόμενη ανάπτυξη καναδών στρατιωτικών στο πλευρό των ουκρανικού στρατού, που προσπαθεί να απωθήσει τις τελευταίες πέντε ημέρες την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε τη 14η Φεβρουαρίου ότι θα έστελνε όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία – κάτι άνευ προηγουμένου –, καθώς και ότι θα χορηγούσε στο Κίεβο δάνειο 500 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (347 εκατ. ευρώ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ