New York Times: To Ισραήλ εξετάζει συμφωνία με την Χαμάς για ελευθερωθούν άμαχοι όμηροι – Οι δύο προτάσεις

Η Χαμάς και το Ισραήλ διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων, μία που αφορά μικρό αριθμό ατόμων και μία που θα μπορούσε να αφορά 100 ή περισσότερους πολίτες που κρατούνται στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες, σύμφωνα με τους New York Times.

Η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ομάδες κρατούν περίπου 240 άτομα ως ομήρους στη Γάζα, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και άλλους που έχουν ενημερωθεί για τις συνομιλίες. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς  είναι άμαχοι. Η μεγαλύτερη συμφωνία που είναι υπό διαπραγμάτευση  θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων αυτών, δήλωσε αξιωματούχος, που γνωρίζει τα περί των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους NYT.

Με βάση την άλλη πρόταση που συζητείται,  η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10 έως 20 άμαχους ομήρους – ισραηλινές γυναίκες και παιδιά καθώς και ξένους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών – με αντάλλαγμα μια σύντομη διακοπή των εχθροπραξιών, δήλωσε αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως συνέχεια μια μεγαλύτερη απελευθέρωση περίπου 100 αμάχων, εάν τηρηθούν οι όροι.

Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των αμάχων, η Χαμάς ζητά μια σύντομη εκεχειρία, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα για τα νοσοκομεία και την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές αρχές είναι επιφυλακτικές με την απελευθέρωση των κρατουμένων τους.

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί πολιτικά γραφεία της Χαμάς, είναι ο κύριος διαμεσολαβητής στις συνομιλίες, στις οποίες όμως συμμετέχουν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών.  Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει σε γενικές γραμμές την ιδέα του Ισραήλ να διακόψει τις επιθέσεις του στη Γάζα για την απελευθέρωση των ομήρων, λέγοντας ότι αυτό θα επέτρεπε την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα.  Το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Ο παράγοντας που περιπλέκει το παζάρι

Η Χαμάς έχει αρνηθεί να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τους ισραηλινούς άνδρες στρατιωτικής ηλικίας που κρατά στη Γάζα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.  Αξιωματούχος δήλωσε ότι ένας παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση είναι ότι η Χαμάς είχε πει στους διαπραγματευτές του Κατάρ ότι κρατάει 20 ή λιγότερους πολίτες και ότι οι υπόλοιποι κρατούνται από την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ή από άλλες ομάδες ή άτομα στη Γάζα που δεν ανήκουν στη δομή διοίκησης της Χαμάς. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις που συμμετέχουν στις συνομιλίες δεν έχουν επαληθεύσει ανεξάρτητα αυτόν τον ισχυρισμό.

Αξιωματούχοι της Χαμάς λένε στους διαπραγματευτές ότι έχουν όλο ή σχεδόν όλο το ισραηλινό στρατιωτικό προσωπικό που αιχμαλωτίστηκε, το οποίο αριθμεί 130 έως 140, αλλά δεν έχουν πρόθεση να τους απελευθερώσουν σύντομα, δήλωσε αξιωματούχος.

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα καμία κατανομή των στρατιωτικών έναντι των πολιτικών ομήρων.  Η Χαμάς απελευθέρωσε έναν μικρό αριθμό ομήρων σε δύο γύρους τον περασμένο μήνα – μία Αμερικανίδα μητέρα και την κόρη της που έχουν επίσης ισραηλινή υπηκοότητα, και μία άλλη δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές γυναίκες.

Ο William J. Burns, διευθυντής της C.I.A., και ο David Barnea, επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ, βρέθηκαν την Πέμπτη στη Ντόχα του Κατάρ για συνομιλίες σχετικά με τους ομήρους. Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν συναντηθεί απευθείας με τη Χαμάς, αξιωματούχοι του Κατάρ διαπραγματεύονται μαζί τους για την προτεινόμενη απελευθέρωση των ομήρων.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι βαθιά επιφυλακτικοί απέναντι σε διάφορους ισχυρισμούς της Χαμάς σχετικά με τους ομήρους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών της ομάδας ότι δεν κρατούν πολλούς από τους αμάχους αιχμαλώτους, σύμφωνα με αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ