Μυστικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας: Το δημοσίευμα της WSJ και η άρνηση του Κρεμλίνου να σχολιάσει

Αποκάλυψη «βόμβα» στην Wall Street Journal (WSJ).  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κορυφαίος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Μπάιντεν συμμετείχε τους τελευταίους μήνες σε εμπιστευτικές συνομιλίες με κορυφαίους βοηθούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να μειώσει τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης για την Ουκρανία και να προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει τα όσα αναφέρει η WSJ.

Όπως αναφέρεται ο Τζέικ Σάλιβαν συναντήθηκε με τον Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν, και τον άμεσο ομόλογό του, Νικολάι Ποτρούσεφ, για να προειδοποιήσει ενάντια στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. Αρκετοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα για τις συζητήσεις του Σάλιβαν με Ρώσους αξιωματούχους είπαν ότι είναι γνωστό ότι εκείνος προωθεί μια γραμμή επικοινωνίας με τη Ρωσία, ακόμη και όταν άλλοι στον Λευκό Οίκο πιστεύουν ότι θα ήταν άκαρπη.

Οι σχέσεις Μπάιντεν – Πούτιν και το “μαξιλαράκι” του Σάλιβαν

Ο Μπάιντεν είχε αρχικά επιδιώξει να σφυρηλατήσει μια σχέση με τον Πούτιν όταν ανέλαβε την εξουσία, συναντώντας τον σε μια σύνοδο κορυφής στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2021. Αλλά τον Οκτώβριο εκείνον, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονταν να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με τον Πούτιν τον Δεκέμβριο του 2021 και ξανά τον Φεβρουάριο του 2022 για να αποτρέψει μια ρωσική επίθεση — αλλά οι προσπάθειές του απέτυχαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τότε, λένε αξιωματούχοι, ο Σάλιβαν έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στον συντονισμό της πολιτικής και των σχεδίων της κυβέρνησης Μπάιντεν ως απάντηση στον πόλεμο και είχε συμμετάσχει σε διπλωματικές προσπάθειες.

Μάλιστα, όταν ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί τον Σεπτέμβριο ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα, ο Σάλιβαν είπε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «είχε επικοινωνήσει απευθείας, ιδιωτικά σε πολύ υψηλά επίπεδα στο Κρεμλίνο ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα αντιμετωπιστεί με καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία». Δεν διευκρίνισε τότε πώς μίλησε η κυβέρνηση Μπάιντεν με Ρώσους αξιωματούχους.

Και σε μια συνομιλία του Μαρτίου με τον Patrushev, ο Σάλιβαν είπε στον Ρώσο αξιωματούχο ότι οι δυνάμεις της Μόσχας πρέπει να σταματήσουν να επιτίθενται σε πόλεις και κωμοπόλεις της Ουκρανίας και προειδοποίησε το Κρεμλίνο να μην χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα.

Ρώσοι αξιωματούχοι απάντησαν σε δήλωση λέγοντας ότι ο Patrushev τόνισε «την ανάγκη να σταματήσει η υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους νεοναζί και τρομοκράτες στην Ουκρανία και να διευκολυνθεί η μεταφορά ξένων μισθοφόρων στη ζώνη σύγκρουσης, καθώς και να αρνηθεί να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο καθεστώς».

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

«Δεν έχουμε τίποτα να πούμε για αυτό το δημοσίευμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν κατ’ ιδίαν την Ουκρανία να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία. “Λοιπόν, δεν ξέρουμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι”, σχολίασε ο Πεσκόφ.

«Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνω πως υπάρχουν ορισμένα αληθή ρεπορτάζ, αλλά ως επί το πλείστον είναι ρεπορτάζ που είναι απλές εικασίες», είπε, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να έρθουν σε επαφή με τον Λευκό Οίκο ή την ίδια την εφημερίδα.

Πρόσθεσε πως ενώ η Ρωσία παραμένει “ανοικτή” σε συνομιλίες, δεν μπορεί να διαπραγματευθεί με το Κίεβο λόγω της άρνησης του τελευταίου να διεξαγάγει συνομιλίες με τη Ρωσία.

Λίγες υψηλού επιπέδου επαφές ανάμεσα σε αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Ρωσίας έχουν δημοσιοποιηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η Ουάσινγκτον επιμένει πως οποιεσδήποτε συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ