Μιχαήλ Κασιάνοφ: Μετά τη διόπτρα, την τούρτα και το ροζ βίντεο, διέφυγε στο εξωτερικό ο επικριτής του Πούτιν

Εκτός Ρωσίας συνεχίζει τον πολυτάραχο βίο του ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο οποίος έφτασε να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός του Πούτιν, αλλά ήταν πολύ διαπλεκόμενος για τον πρόεδρο και αυτό χάλασε τη συνεργασία τους. Αργότερα ενεπλάκη σε ερωτικό σκάνδαλο με βρετανή ακτιβίστρια.

«Ελπίζω πως είναι για λίγο καιρό», έγραψε σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κασιάνοφ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ότι διέφυγε εκτός Ρωσίας. Ο ίδιος δεν θέλησε να διευκρινίσει τις αιτίες ούτε την ημερομηνία της αναχώρησής του ούτε πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Το Γαλλικό Πρακτορείο προσπάθησε να βρει πού είναι ο άλλοτε στενός συνεργάτης και σήμερα σφοδρός πολέμιος του Πούτιν. Έτσι ήρθε σε επαφή με τον Κονσταντίν Μερζλίκιν, μέλος του γραφείου του Parnas. Το Parnas είναι ένα μικρό φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης του οποίου ηγείται ο Κασιάνοφ. Ο Μερζλίκιν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν γνωρίζει «πού ακριβώς έχει πάει (ο Κασιάνοφ), σε ποια χώρα και σε ποια πόλη».

Ο πόλεμος

Ο Κασιάνοφ είναι 64 ετών. Με το που ξέσπασε ο πόλεμος τάχθηκε αμέσως και δημοσίως εναντίον του. Είναι μέλος μιας «επιτροπής κατά του πολέμου», οι δραστηριότητες της οποίας είναι ακόμη ελάχιστες. Δημιουργήθηκε στο εξωτερικό από Ρώσους αντιπολιτευόμενους, μεταξύ των οποίων ο εξόριστος πρώην ολιγάρχης Μιχαήλ Χοντορκόφσκι.

Πρωθυπουργός του Πούτιν στη διάρκεια των πρώτων ετών του στην εξουσία, από το 2000 ως το 2004, ο Κασιάνοφ είχε γίνει στη συνέχεια πολύ επικριτικός απέναντι του ρώσου προέδρου. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος προέβλεψε ότι δε θα είναι σύντομος και ότι στην ουσία είναι ένα εργαλείο του Πούτιν, ο οποίος μέσω του πολέμου θα ζητήσει και θα επιμείνει να πετύχει την “επίσημη αναγνώριση” της Κριμαίας ως ρωσικής. “Αυτό το ζήτημα είναι ύψιστης σημασίας, ο κ. Πούτιν είναι τρελός για την Κριμαία”, είχε δηλώσει τότε στο BBC World News.

Ο Κασιάνοφ ουδέποτε πίστεψε ότι μπορεί να επιτύχουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν αρχίσει ούτε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία εκεχειρίας στην παρούσα φάση. Από την αρχή ήταν ξεκάθαρος ίοτι η Μόσχα κερδίζει “χρόνο για να ανασυνταχθούν οι στρατιωτικές της δυνάμεις στην Ουκρανία”.
“Νομίζω ότι θα συνεχίσει να ενισχύει τις δυνάμεις εισβολής”, δήλωσε ο Κασιάνοφ, μετά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες του πολέμου, όταν τα ρωσικά άρματα μάχης είχαν κολλήσει στις λάσπες της Ουκρανίας. Και είχε προσθέσει τότε ότι “ανησυχεί πολύ πως κάτι τρομερό θα μπορούσε να συμβεί στο πεδίο της μάχης”.
Όταν άρχισαν οι κυρώσεις της Δύσης είχε πει πως ο Πούτιν και οι συνεργάτες του είναι “νευρικοί” μετά την έκταση των “καταστροφικών” οικονομικών κυρώσεων, υπονοώντας ότι ο Ρώσος ηγέτης “δεν περίμενε ότι οι κυρώσεις θα ήταν τόσο σκληρές”. Και στο πλαίσιο των… θετικών αισθημάτων που τρέφει για τον Ρώσο πρόεδρο είπε ότι τυχόν απόφαση για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία “θα ήταν η αρχή του τέλους του Πούτιν”.

Ο Κασιάνοφ στο βίντεο

Η αρχή του τέλους

Η αρχή του τέλους της συνεργασίας Πούτιν Κασιάνοφ ήρθε το 2003, όταν ο Πούτιν συνέλαβε τους Λεμπέντεφ και Χοντορκόφσκι για δωρεά χρημάτων στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Ήταν η εποχή που ο Πούτιν εδραίωνε τη θέση του στην πολιτική σκηνή της Ρωσίας. Ο Πούτιν πρότεινε στον έως τότε πιστό του Κασιάνοφ, για να μην τον χάσει από δίπλα του, τρεις διαφορετικές θέσεις, όχι όμως τη θέση του πρωθυπουργού.  Ο Κασιάνοφ λέει ότι θεώρησε πως το κύμα συλλήψεων που είχε προηγηθεί είχε αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο ενός δικτάτορα. Έτσι αρνήθηκε και τις τρεις θέσεις που του πρόσφερε ο Πούτιν, ο οποίος στο τέλος τον απείλησε ότι θα μπλέξει με την εφορία,  όπως και έμπλεξε.  Από τότε σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο βίο.

Η τούρτα

Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Κασιάνοφ δήλωσε ότι ομάδα ανδρών εισέβαλε σε εστιατόριο της Μόσχας στο οποίο δειπνούσε και τον απείλησε. Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο σύμμαχος του Κρεμλίνου – πρόεδρος της Τσετσενίας, δημοσιοποίησε βίντεο που έδειχνε τον Κασιάνοφ στη διόπτρα ενός τουφεκιού. Οι νεαροί που εισέβαλαν στο εστιατόριο έριξαν στον Κασιάνοφ μια τούρτα. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν συνδέεται ούτε με τους νεαρούς ούτε με την πράξη, την οποία χαρακτήρισε πράξη χουλιγκανισμού.

Το ροζ βίντεο

Κασιάνοφ έτοιμος

Και ο ιδιωτικός βίος πάντως του Κασιάνοφ δεν είναι ανέφελος. Τον Απρίλιο του 2016 ήρθε στο φως της δημοσιότητας βίντεο με τον (παντρεμένο) Κασιάνοφ σε ερωτικές περιπτύξεις με τη Βρετανή ακριβίστρια Ναταλία Πελεβίν, 39 ετών. Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ΝΤV, μετέδωσε και το βίντεο και ότι η κρυφή κάμερα είχε τοποθετηθεί απέναντι από το κρεβάτι σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Παρίσι. Ωστόσο, άλλα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως οι επίμαχες σκηνές μαγνητοσκοπήθηκαν σε διαμέρισμα στην Μόσχα.

Ο 58χρονος τότε επικριτής του Κρεμλίνου αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ η 39χρονη παρτενέρ του έκανε λόγο για “εγκληματική ενέργεια”. Η Πελεβίν σε μήνυμά της στην προσωπική της σελίδα στο Facebook επέρριψε ευθύνες στην αρχές και τις μυστικές υπηρεσίες για την καταγραφή των ροζ σκηνών, ωστόσο ζήτησε συγγνώμη για όσα αποκαλύφθηκαν στο βίντεο.

Ο Κασιάνοφ στο βίντεο

Παραμένει άγνωστο ποιος  έκανε τη μαγνητοσκόπηση και ποιος ήταν ο ιθύνων νους. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν βρετανικά δημοσιεύματα στόχος των υπευθύνων  ήταν να εξευτελίσουν τον τότε επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης. Άλλες πάλι πληροφορίες των βρετανικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι το ροζ βίντεο είχε στόχο να εκθέσει την Πελεβίν, η οποία είχε ταχθεί κατά της ρωσικής κυβέρνησης. Οι πιο ψύχραιμοι τότε, έλεγαν “μ΄ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ