Μέρκελ: “Ο πολιτικός χρόνος του Άσαντ εξαντλείται”

Μέρκελ: “Ο πολιτικός χρόνος του Άσαντ εξαντλείται”

 

Τόσο η κινεζική όσο και η ρωσική κυβέρνηση συνειδητοποιούν, ολοένα πιο πολύ, ότι “ο πολιτικός χρόνος για τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ εξαντλείται” τόνισε η ευρισκόμενη σήμερα στην Τουρκία καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, λίγο αφότου επισκέφθηκε τις τοποθεσίες με τις συστοιχίες των “Πάτριοτ” κοντά στη μεθόριο με την Συρία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι, η εγκατάσταση των νατοϊκών “Πάτριοτ” (κατόπιν του τουρκικού αιτήματος) απέδειξε ότι η Συμμαχία δεν επιθυμεί -αλλά και δεν θα ανεχθεί- να επεκταθεί και σε γειτονικά κράτη της Συρίας η εσωτερική πολιτική κρίση της.

Τόνισε περαιτέρω ότι συγκρούσεις, όπως η παρούσα στη Συρία, “χρήζουν αμετακλήτως πολιτικής λύσης”.

Τέλος, εξέφρασε εκ νέου τους δισταγμούς της αναφορικά με την παροχή εξοπλισμού στη συριακή αντιπολίτευση.

“Έπεσαν, τελικά, σε κακά χέρια (σ.σ.: στο Μαλί) τα όπλα που παραδόθηκαν στη λιβυκή τότε αντίσταση”, παρατήρησε στο σημείο αυτό των δηλώσεών της η καγκελάριος της Γερμανίας.

 

Αύριο Δευτέρα στην ‘Αγκυρα, η κα Μέρκελ έχει φορτωμένη ‘ατζέντα’ προγραμματισμένων συναντήσεων με τους κορυφαίους πολιτειακούς παράγοντες στην Τουρκία, καθώς και με σημαίνοντες επιχειρηματικούς παράγοντες.

Με την τουρκική πολιτική ηγεσία, οι μελλοντικές σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά και η συριακή κρίση θα δεσπόσουν στις συνομιλίες, εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες, των οποίων το Ρόιτερς ζήτησε το σχόλιο.

Πάντως στη Γερμανία, πριν να αναχωρήσει για αυτήν την 2ήμερη επίσημη επίσκεψη, η καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε ότι η ίδια είναι επιφυλακτική, απέναντι στην προοπτική η Τουρκία κάποτε να ενταχθεί πλήρως στην ΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι τούτο δεν προδικάζει καθόλου την έκβαση των συνομιλιών, που θα έχει στην τουρκική πρωτεύουσα.

Ποσοστό 60% των Γερμανών εναντιώνεται στην πλήρη τουρκική ένταξη στην ΕΕ, αναφέρει η σημερινή ‘Bild’ στο τέλος της σχετικής δημοσκόπησης, την οποία παρήγγειλε με την ευκαιρία της μετάβασης στην Άγκυρα, για επίσημη επίσκεψη, της καγκελαρίου.

 

 

 

Exit mobile version