“Με ψήφισαν γιατί μίλησα αποφασιστικά”

Με ψήφισαν γιατί μίλησα αποφασιστικά

Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, υπεραμύνεται της μετριοπαθούς πολιτικής του, καλώντας τους συντηρητικούς κληρικούς να αλλάξουν τη σχέση τους με το λαό.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, προέτρεψε την Τετάρτη τους συντηρητικούς κληρικούς του Ιράν, να αλλάξουν τη «στενόμυαλη» προσέγγιση τους προς την κοινωνία, σε έναν κόσμο που αλλάζει και όπου η διασύνδεση είναι μεγάλη, μέσω της δορυφορικής τηλεόρασης και του διαδικτύου.

Ο Ρουχανί ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα μήνα, είπε, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπου συμμετείχε και η αποκαλούμενη Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων, το αιρετό όργανο των υψηλόβαθμων κληρικών, ότι η εκλογή του είναι ένα σαφές μήνυμα από το λαό.

«Η απόλυτη πλειοψηφία των πολιτών με ψήφισαν, γιατί μίλησα αποφασιστικά κατά του εξτρεμισμού, της βίας, της εκμετάλλευσης της θρησκείας (…) που βαρύνουν το λαό», είπε, αναφερόμενος στις πολιτικές του συντηρητικού προκατόχου του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος είχε τη μακροχρόνια υποστήριξη της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων.

Ο Ροχανί από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος του Ιράν, επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα, εξ αιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Η αυστηροποίηση των κυρώσεων το τρέχον έτος, έχει προκαλέσει σημαντική ζημιά στις, ζωτικής σημασίας, εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, καθώς η περικοπή τους, κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, βλάπτει την οικονομία και προσθέτει «ένα ακόμη βάρος στις πλάτες του λαού», όπως είπε.

Απάντησε δε και στη κριτική που του ασκείται από τον σκληρό πυρήνα των κληρικών, όσο αφορά την φιλελεύθερη προσέγγιση του, στο δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. «Οι πολίτες έχουν αναζητήσεις και αμφιβολίες, και πρέπει να τους επιτραπεί να εκφραστούν ελεύθερα» είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ