Λιβύη: Τι γνωρίζουμε για τις φονικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel – Γιατί «πνίγηκε» η πόλη Ντέρνα

Οι πλημμύρες που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel στην ανατολική Λιβύη αφάνισαν τμήμα της πόλης Ντέρνα, κόστισαν τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και ανυπολόγιστος είναι ο αριθμούς του αγνοουμένων. Το απόγευμα της Κυριακής, η καταιγίδα έφθασε στις ανατολικές ακτές της Λιβύης, πλήττοντας την Βεγγάζη πριν κατευθυνθεί προς ανατολάς προς τις πόλεις Σαχάτ (Κυρήνη), Αλ-Μαρτζ, αλ-Μπάιντα και Σούδα (Απολλωνία). Αλλά κυρίως προς την Ντέρνα, που μετρούσε 100.000 κατοίκους πριν από την καταστροφή.

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Λιβύη στέλνει η Ελλάδα μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων

Τη νύχτα της Κυριακής, τα δύο φράγματα του Ουάντι Ντέρνα, που κρατούν τα ύδατα του ποταμού που διασχίζει την Ντέρνα, υποχώρησαν. Ισχυρά ρεύματα νερού κατέστρεψαν τις γέφυρες και παρέσυραν ολόκληρες συνοικίες μαζί με τους κατοίκους τους στις δύο όχθες του ποταμού για να καταλήξουν στην θάλασσα.

Πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί και η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές είναι δύσκολη.

Λιβύη: «Λίμνες» στην καρδιά της Σαχάρας από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel – Δορυφορική εικόνα

Απολογισμός

Οι Αρχές της ανατολικής Λιβύης ανακοινώνουν διαφορετικούς απολογισμούς για τον αριθμό των θυμάτων. Ένας απολογισμός αναφέρεται σε 3.800 νεκρούς. Αλλά όλοι ανησυχούν ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολλαπλάσιος.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR) κάνει λόγο για «τεράστιο» αριθμό νεκρών, που μπορεί να φθάσει τις χιλιάδες και για 10.000 αγνοουμένους. Άλλοι αξιωματούχοι προβλέπουν περισσότερους των 10.000 νεκρούς.

Κακοκαιρία Daniel – Λιβύη: Περισσότεροι από 5.300 νεκροί – «Η θάλασσα ξεβράζει συνεχώς πτώματα»

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) αναφέρει ότι 30.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ντέρνα, 3.000 στην αλ-Μπάιντα και περισσότεροι από 2.000 στην Βεγγάζη. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, 884.000 άνθρωποι έχουν πληγεί άμεσα από την καταστροφή.

Γιατί τόσοι πολλοί νεκροί στην Ντέρνα;

Οι ερειπωμένες υποδομές, οι κατασκευές κατά παραβίαση των κανόνων αστικής δόμησης κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και η έλλειψη προετοιμασίας απέναντι σε αυτούς του είδους τις καταστροφές μεταμόρφωσαν αυτήν την πόλη σε ανοιχτό νεκροταφείο.

Οι περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, δήλωσε ο Πέτερι Τάαλας, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας του ΟΗΕ. Το δίκτυο μετεωρολογικής παρατήρησης και τα συστήματα πληροφορικής έχουν καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος τους κατά την διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων, σημείωσε.

Από την πτώση και τον θάνατο του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη είναι βυθισμένη στο χάος με την ύπαρξη δύο αντίπαλων κυβερνήσεων, μίας αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ με έδρα την Τρίπολη και μία στην ανατολική περιοχή η οποία επλήγη από τις πλημμύρες.

Παροχή βοήθειας

Από την Δευτέρα το πρωί, φάλαγγες από την Τριπολίτιδα στην δυτική Λιβύη κατευθύνθηκαν προς την Ντέρνα. Η υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα κυβέρνηση ανακοίνωσε την αποστολή δύο ασθενοφόρων αερομεταφοράς και ενός ελικοπτέρου, 87 γιατρών και μίας ομάδας έρευνας και διάσωσης, καθώς και τεχνικούς της Εθνικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Την Τετάρτη, η Υπηρεσία Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών εκταμίευσε δέκα εκατομμύρια δολάρια από ταμείο για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, δηλώνοντας ότι ο ΟΗΕ έχει αναπτύξει στον τόπο της καταστροφής μία ομάδα για την «υποστήριξη και την χρηματοδότηση της διεθνούς βοήθειας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποστολή βοήθειας από την Γερμανία, την Ρουμανία και την Φινλανδία στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκή Ενωσης, με σκηνές, κρεβάτια εκστρατείας, κουβέρτες, γεννήτριες και είδη διατροφής.

Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ανακοίνωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ξεκίνησε την παροχή σίτισης σε 5.000 οικογένειες διευκρινίζοντας ότι και χιλιάδες άλλες στην Ντέρνα είναι χωρίς τρόφιμα και καταφύγιο.

Ο ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής έχουν επίσης υποσχεθεί αποστολή βοήθειας. Ξένες ομάδες διασωστών επιχειρούν ήδη αναζητώντας επιζώντες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ