Λαγκάρντ: Η πρόοδος είναι πολύ αργή

Λαγκάρντ: Η πρόοδος είναι πολύ αργή

«Η πρόοδος σχετικά με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων του τραπεζικού τομέα είναι πολύ αργή και παρεμποδίζεται σθεναρά από το λόμπι του κλάδου», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες διακρατούν περισσότερα κεφάλαια τώρα από ό,τι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όταν χρειάστηκε να στηριχθούν με χρήματα των φορολογουμένων. «Τα κακά νέα είναι ότι η πρόοδος είναι ακόμη πολύ αργή και το τέλος είναι ακόμη πολύ μακριά», πρόσθεσε η κυρία Λαγκάρντ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ομιλία που πραγματοποίησε στο Λονδίνο.

Αν και το έργο της τραπεζικής μεταρρύθμισης είναι σύνθετο, η πρόοδος καθυστερεί επίσης εξ αιτίας της «έντονης αντίστασης του κλάδου» και της κόπωσης που είναι πολύ πιθανό να επέλθει τώρα σε μία μακρά πορεία, υπογράμμισε.

«Ένα μεγάλο κενό είναι ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα με τις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν», πρόσθεσε, αναφερόμενη στην άποψη που υπάρχει στις αγορές ότι οι κυβερνήσεις θα επέμβουν για να διασώσουν τις μεγαλύτερες τράπεζες και να αποφύγουν το χάος που δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ κάλεσε τις εποπτικές Αρχές όλου του κόσμου να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο για την εκκαθάριση μεγάλων τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μετά τη σκληρή εμπειρία της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η εμπιστοσύνη μεταξύ των εποπτικών Αρχών δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλη, καθώς ορισμένες χώρες συνεχίζουν να λαμβάνουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, ώστε να μη χρειάζεται η διάσωσή τους με χρήματα των φορολογουμένων. Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board, FSB) ανησυχεί ότι τέτοια μέτρα, όπως τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις στις ξένες τράπεζες στην Αμερική, θα διασπάσουν τις αγορές κεφαλαίων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ