Κύπρος: Η Ρωσία στο πλευρό της Τουρκίας – Μπλοκάρει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα επεισόδια

Με το μέρος της Τουρκίας και των κατεχομένων φαίνεται ότι συντάσσεται η Μόσχα, η οποία δημοσίως δεν έχει καταδικάσει δημόσια τα επεισόδια που προκάλεσαν χθες οι τουρκοκύπριοι στην νεκρή ζώνη κοντά στο χωριό Πύλα όταν επιτέθηκαν σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ. Η Ρωσία μπλοκάρει, κατά πληροφορίες, σχετική καταδικαστική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου – ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα- φέρονται να συμφωνούν σε μία σκληρή ανακοίνωση για να συνετιστεί η Τουρκία.

Κύπρος: Η Τουρκία τα βάζει με τον ΟΗΕ για τα επεισόδια στην νεκρή ζώνη – Τι είπε ο Ομέρ Τσελίκ

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, η Μόσχα δεν θεώρησε αποδεκτό από την ίδια το κείμενο της δήλωσης που συνέγραψε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Βρετανίας στον ΟΗΕ, και το οποίο ενέκριναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Ούτε η Κίνα είχε αντιρρήσεις με το εν λόγω κείμενο με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποδοκίμαζε τις πράξεις των τουρκοκυπρίων.

Έτσι χθες οι πρέσβεις της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας κατέληξαν να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση και να καταδικάσουν τις ενέργειες των τουρκοκυπρίων ενώ σημείωσαν με νόημα ότι οι επιθέσεις σε μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ συνιστά έγκλημα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

Κύπρος: Προκαλεί διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν – «Κάναμε ένα ανθρωπιστικό έργο»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η πρεσβεία της Κίνας στην Κύπρο και καταδίκαζε τις επιθέσεις στο προσωπικό του ΟΗΕ στην νεκρή ζώνη. «Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη μας στην Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για πλήρη σεβασμό της εξουσίας της και της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Η κινεζική πρεσβεία ζήτησε να γίνει σεβαστή η ακεραιότητα της νεκρής ζώνης και να σταματήσουν όλες οι κατασκευές που δεν έχουν αδειοδοτηθεί.

Αναβλήθηκε για την Δευτέρα η έκδοση ανακοίνωσης

Η Ρωσία φέρεται να εμπόδισε και την έκδοση σχετική ανακοίνωσης σήμερα με το επιχείρημα ότι τα επεισόδια στην Κύπρο δεν συνιστούν επείγον θέμα. Παράλληλα ζήτησε να αναβληθεί η έκδοση της ανακοίνωσης για την επόμενη βδομάδα. Στο παρασκήνιο που ακολούθησε την άρνηση της Ρωσίας, φαίνεται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση της Μόσχας. Επιπλέον αποφασίστηκε ότι θα γίνει προσπάθεια τη Δευτέρα να εκδοθεί η ανακοίνωση.

Κύπρος: «Χαστούκι» Αμερικανών βουλευτών στην Τουρκία – «Το κατοχικό καθεστώς κλιμακώνει τις εντάσεις»

Η δήλωση Γκουτέρες

Στην καταδίκη της επίθεσης κατά ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών που υπηρετούν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) από τουρκοκυπριακό προσωπικό ασφαλείας προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ειρηνευτών και ζημιές σε οχήματα των Ηνωμένων Εθνών έλαβε χώρα εντός της νεκρής ζώνης κοντά στην Πύλα, καθώς ειρηνευτές του ΟΗΕ απέτρεπαν μη εξουσιοδοτημένες κατασκευαστικές εργασίες στην περιοχή, σύμφωνα με την εντολή τους», ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Σε αυτό το σημείο ο γ.γ. του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι οι απειλές στην ασφάλεια των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης και οι ζημιές σε περουσία του ΟΗΕ είναι «απαράδεκτες» και ενδέχεται «να αποτελούν σοβαρά εγκλήματα με βάση το διεθνές δίκαιο».

«Ο γενικός γραμματέας παροτρύνει την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εξουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που της δόθηκε με εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να αποσύρει άμεσα όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα από την νεκρή ζώνη υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τέλος κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να μπει εκ νέου σε εποικοδομητικό διάλογο με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας συμφωνημένης περαιτέρω πορείας στην περιοχή της Πύλας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ