Κύπρος: Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από την επίθεση Τουρκοκυπρίων στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο, που έρχεται στο φως της δημοσιότητας, δείχνει όσα διαδραματίστηκαν την Παρασκευή 28/8 στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου όταν Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν εναντίον στελεχών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Κύπρος: «Χαστούκι» Αμερικανών βουλευτών στην Τουρκία – «Το κατοχικό καθεστώς κλιμακώνει τις εντάσεις»

Οι Τουρκοκύπριοι επιτέθηκαν σε κυανόκρανους που προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατασκευή παράνομου δρόμου. Τρία στελέχη του διεθνούς Οργανισμού νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά εκτός κινδύνου.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Γαλλία τονίζουν ότι «οι απειλές κατά του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών συνιστούν σοβαρό έγκλημα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο”.

Την θλίψη της εξέφρασε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ την επίθεση καταδίκασε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της ότι «οι απειλές και οι επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ είναι απαράδεκτες» και προσθέτει ότι «η ΕΕ καλεί επίσης την τουρκοκυπριακή πλευρά να σεβαστεί την εντολή της αποστολής του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη και να απέχει από ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις».

«Απαράδεκτη και εγκληματική ενέργεια» χαρακτήρισε την επίθεση ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία προτρέπει με οδηγία της, τους Αμερικανούς πολίτες, να αποφεύγουν μετακινήσεις στα κατεχόμενα.

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στην περιοχή παρότι οι Τουρκοκύπριοι διέδιδαν πως αποχώρησαν.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ