Κρίση στην Ουκρανία: Η ρωσική βουλή έδωσε άδεια στον Πούτιν για χρήση στρατού στο εξωτερικό

Το Κοινοβούλιο της Ρωσίας άναψε πράσινο φως για χρήση στρατού στο εξωτερικό, εγκρίνοντας το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το RT. com.

Νωρίτερα, ο Πούτιν ζήτησε άδεια από το Κοινοβούλιο, ενώ το αίτημα είχε ήδη εξεταστεί από τις επιτροπές της Γερουσίας, όπως είχε τονίσει η πρόεδρος του συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Η απόφαση ελήφθη αφού η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ποια είναι τα σύνορα που θα διεκδικήσει στο Ντονμπάς, είπε “τα σύνορα που είχε η περιοχή όταν ανήκε στην Ουκρανία”. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι η μικρή περιοχή που ελέγχουν οι αποσχιστές αντάρτες, αλλά ολόκληρη η περιοχή του Ντονμπάς, που περιλαμβάνει και σημαντικές πόλεις, ενδεχομένως όπως η Μαριούπολη.

Τόνισε ότι εκεί αυτές τις ώρες υπάρχουν εχθροπραξίες, αλλά δεν διευκρίνισε πώς θα προχωρήσει για να κρατήσει αυτήν την περιοχή, με βάση τη συνθήκη αμοιβαίας βοήθειας που συνυπέγραψε με τους ηγέτες των αποσχισθεισών περιοχών.

Ουκρανία Ντόνετσκ

Πριν από την ψηφοφορία, εκπρόσωποι των επιτροπών δήλωσαν ότι υποστήριξαν την εξουσιοδότηση, προτείνοντας ότι τα στρατεύματα θα μπορούσαν να σταλούν στο Ντονμπάς ως ειρηνευτικές δυνάμεις. Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε ότι τα στρατεύματα θα “δημιουργήσουν κανονικές συνθήκες για τη ζωή των ανθρώπων και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια” εκεί.

Στη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Αζέρο ομόλογό του Ιλχάμ Αλίεφ ο Πούτιν είπε ότι δεν έχει την πρόθεση να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία. “Είχαμε προβλέψει πως θα υπήρχαν εκτιμήσεις όπως ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυστήσει μια αυτοκρατορία”, είπε και πρόσθεσε “αυτό δεν είναι καθόλου η πραγματικότητα”.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, η Ρωσία “αναγνώρισε τις νέες πραγματικότητας και εργάστηκε δραστήρια προκειμένου να ενισχύσει” τη συνεργασία με τις υπόλοιπες πρώην σοβιετικές χώρες, επικαλούμενος ως παράδειγμα το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν. Όπως είπε, η Ουκρανία είναι σε μια “διαφορετική κατάσταση” γιατί “το έδαφος αυτής της χώρας χρησιμοποιείται από τρίτες χώρες προκειμένου να προκαλέσουν απειλές σε ό,τι αφορά τη Ρωσία”.

Μπάιντεν: Νέο διάγγελμα για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα κάνει δηλώσεις για την κατάσταση αναφορικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία στις 21.00 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τα νέα μέτρα σε απάντηση για την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Αξιωματούχος Λευκού Οίκου: “Αυτό είναι αρχή της ρωσικής εισβολής”

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προωθεί μια “εισβολή” στην Ουκρανία στέλνοντας στρατεύματα στις αποσχισθείσες περιοχές των Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ. Όπως είπε ο Τζον Φίνερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν: “Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η αρχή μιας εισβολής, η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κι εσείς βλέπετε την αρχή της δικής μας αντίδρασης που θα είναι γρήγορη και αυστηρή… Μία εισβολή είναι εισβολή και αυτή είναι σε εξέλιξη. Αλλά η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία από το 2014” είπε στο CNN ο Φίνερ, σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας.

Ερωτώμενος αν οι πράξεις της Ρωσίας ήταν εισβολή ή απλώς η αρχή μιας νέας εισβολής στην Ουκρανία, ο Φίνερ είπε: “Δεν ξέρω πόσο πιο σαφής μπορώ να είμαι. … Αυτή είναι η αρχή μιας εισβολής. Εννοώ, πάλι, υποθέτω ότι για τρίτη ή τέταρτη φορά, το αποκαλώ εισβολή”.

Πάντως, άλλα μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τις κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία ως “εισβολή”. Τη Δευτέρα, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να περιγράψει τις κινήσεις στρατευμάτων του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ως εισβολή, λέγοντας: “Η είσοδος ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς δεν θα ήταν από μόνη της ένα νέο βήμα. Η Ρωσία είχε δυνάμεις στο Ντονμπάς τα τελευταία οκτώ χρόνια”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ