Κρεμλίνο: Αποκλείει τη χρήση πυρηνικών και αφήνει παράθυρα για συνομιλίες με το Κίεβο

Ερμητικά προσπαθεί να σφραγίσει η Μόσχα τον ασκό του Αιόλου που άνοιξε ο αρχηγός του Κρεμλίνου με τα υπονοούμενα περί χρήσης πυρηνικών όπλων, μετά τις επαφές που είχαν για το θέμα οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ρωσίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ήταν σήμερα πιο κατηγορηματικός από κάθε άλλη φορά. Η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα άνοιξε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν, όταν είπε ότι η Ρωσία θα υπερασπιστεί την επικράτειά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα, περιλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων της, αν δεχθεί επίθεση. Είχε προσθέσει μάλιστα και τη φράση «Δεν είναι μπλόφα». Παρόλα αυτά Ρώσοι αξιωματούχοι διατείνοντα συνεχώς από τότε ότι η Δύση έχει παρερμηνεύσει τις δηλώσεις του.
Σήμερα ο Πεσκόφ ρωτήθηκε αν είναι πιθανό η Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλο και αν [το θέμα] έχει συζητηθεί. Η απάντησή του ήταν πολύ κατηγορηματική. Ακόμη και η πλαισίωση τέτοιων ερωτήσεων είναι απαράδεκτη, ισχυρίστηκε και πρόσθεσε: “Αν έχετε παρατηρήσει, κανείς από ρωσικής πλευράς δεν συζητά αυτό το θέμα και δεν το έχει συζητήσει”, είπε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι συζητούν το θέμα των πυρηνικών και “με αυτόν τον τρόπο κλιμακώνουν τις εντάσεις σε ένα εντελώς απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο και πιθανώς επικίνδυνο πεδίο”.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, καθώς και οι δύο μαζί έχουν στην κατοχή τους περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών σε όλο τον κόσμο — που είναι αρκετές για να καταστρέψουν τον πλανήτη πολλές φορές. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Πούτιν προειδοποίησε στις 21 Σεπτεμβρίου τη Δύση ότι δεν μπλόφαρε όταν είπε ότι θα ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να υπερασπιστεί τη Ρωσία. Στις 30 Σεπτεμβρίου μάλιστα είχε πει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ένα “προηγούμενο” ρίχνοντας δύο ατομικές βόμβες στην Ιαπωνία το 1945.

Οι διαπραγματεύσεις

Ο Πεσκόφ ρωτήθηκε επίσης και για το ενδεχόμενο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Κατηγόρησε όμως την Ουκρανία ότι μετακινεί το τέρμα του πολέμου και την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Είπε όμως αναφερόμενος σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ότι δεν μπορεί να φανταστεί δημόσιες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία. Άφησε όμως παράθυρα ανοιχτά.

Σε βιντεοδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν ήθελαν. Ο Πεσκόφ είπε ακόμη πως η Ουκρανία άλλαξε τη θέση της σχετικά με το αν θέλει ακόμη και να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα πολλές φορές, στη διάρκεια των εννέα μηνών του πολέμου και δεν μπορεί να στηριχθεί κανείς σε αυτήν. “Στην αρχή διαπραγματεύονται, στη συνέχεια αρνούνται να διαπραγματευθούν, στη συνέχεια εγκρίνουν έναν νόμο που απαγορεύει διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε είδους, στη συνέχεια λένε πως θέλουν διαπραγματεύσεις, αλλά δημόσιες”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους. “Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να φανταστούμε δημόσιες διαπραγματεύσεις… Ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι Ουκρανοί δεν θέλουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις”, είπε.

Ο Πεσκόφ είπε πως σε αυτό το πλαίσιο η Μόσχα θα συνεχίσει αυτό που αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και πως τα πυραυλικά πλήγματα σε στόχους στην Ουκρανία είναι συνέπεια της έλλειψης προθυμίας του Κιέβου να συναντηθεί [με τη Μόσχα] στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη πως η Μόσχα έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την άρση των εμποδίων γύρω από τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία. “Υπάρχει διαβεβαίωση από τον ΟΗΕ ότι η εργασία θα ολοκληρωθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων”, είπε.  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα διαπιστώνει ήδη πρόοδο σε ότι αφορά την ελάφρυνση των κυρώσεων. Αναφέρθηκε στην κοινή ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και τη ΕΕ να μην επιβάλλονται κυρώσεις στα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα. Είπε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη η εργασία για την “πλήρη άρση” των εμποδίων που απομένουν.

Οι αρχικατάσκοποι

Η προφανής αλλαγή στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πόλεμο, ο οποίος συνεχίζεται έρχεται μετά από πολλές εξελίξεις, και στο πεδίο των συγκρούσεων, αλλά και στο πεδίο των διπλωματικών επαφών. Οι πιο πρόσφατες ήταν του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Γουίλιαμ Μπερνς με τον αρχικατάσκοπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο άνδρες συζήτησαν “ευαίσθητα” θέμα, στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Καθώς τα ΜΜΕ διεθνώς θεωρούσαν ότι ο Μπερνς και ο Ναρίσκιν είχαν εμπλακεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, η Ουασινγκτον ξεκαθάρισε ότι συζητούσαν την πτυχή των πυρηνικών όπλων και το Κρεμλίνο δεν το διέψευσε. Ο Μπερνς επέστησε την προσοχή στον Σεργκέι Ναρίσκιν, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, της SVR, για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων και για τους κινδύνους για τη στρατηγική σταθερότητα, σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά.

Ήταν η πρώτη υψηλού επιπέδου, απευθείας επαφή ΗΠΑ-Ρωσίας που έχει γίνει γνωστή αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Ο Μπερνς, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία, είχε σταλεί στη Μόσχα στα τέλη του 2021 από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να επιστήσει την προσοχή στον Πούτιν σχετικά με την ενίσχυση των στρατευμάτων της Μόσχας γύρω από την Ουκρανία.

“Η επαφή (ανάμεσα στον Μπερνς και τον Ναρίσκιν) έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς”, δήλωσε σήμερα ο Ριαμπκόφ στο RTV1. “Τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί ήταν ευαίσθητης φύσης. Ο διάλογος συνεχίζεται, αλλά δεν έχει συστηματικό χαρακτήρα”, είπε. “Όμως δεν στεκόμαστε με το καπέλο μας στο χέρι: οι Αμερικανοί χρειάζονται διάλογο μαζί μας ακριβώς όσο και εμείς μαζί τους”, είπε.

Ο Ριαμπκόφ είπε πως άλλη μια επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβει χώρα αργότερα αυτό τον μήνα, όταν συγκληθεί μια διμερής συμβουλευτική επιτροπή για τη συνθήκη εξοπλισμών Νέα START στις 29 Νοεμβρίου στο Κάιρο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ