Το προσχέδιο δήλωσης των ηγετών της G20 – «Πλήρης και άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας»

Ένα προσχέδιο δήλωσης των ηγετών της G20 ανέφερε ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία», απαιτώντας την «πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση» της Ρωσίας από το έδαφος της γειτονικής χώρας.

Η αναφορά στον πόλεμο αποτελεί απόρριψη του ισχυρισμού της Ρωσίας ότι εμπλέκεται σε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Αλλά αναφέρεται επίσης ότι «υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις», αντανακλώντας τις διαιρέσεις μεταξύ των κρατών της G20 σχετικά με τη Ρωσία.

Η δήλωση προειδοποιεί ότι «η χρήση ή η απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη. Η ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, οι προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και η διπλωματία και ο διάλογος είναι ζωτικής σημασίας. Στη σημερινή εποχή δεν πρέπει να υπάρχει πόλεμος».

Ο πόλεμος της Ουκρανίας, τονίζεται στην ανακοίνωση, «προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία – περιορίζοντας την ανάπτυξη, αυξάνοντας τον πληθωρισμό, διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενισχύοντας την ενεργειακή και επισιτιστική ανασφάλεια και αυξάνοντας τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

«Υπήρχαν άλλες απόψεις και διαφορετικές εκτιμήσεις για την κατάσταση και τις κυρώσεις» σχολιάζεται.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι «η Δύση πρόσθεσε τη φράση «πολλές αντιπροσωπείες καταδίκασαν τη Ρωσία», [αλλά] σημειώσαμε ότι σκιαγραφήθηκαν και εναλλακτικές απόψεις». Έφυγε από την Ινδονησία αργότερα μέσα στην ημέρα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ