G20: «Πυρά» της Κομισιόν κατά της Ρωσίας για το φυσικό αέριο – «Προτιμά να το καταστρέψει»

“Πυρά” κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για το φυσικό αέριο, στο πλαίσιο της ετήσιας  Συνόδου Κορυφής της G20.

Όπως είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ρωσία ενδιαφέρεται περισσότερο να χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο ως όπλο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι το καταστρέφει αντί να το πουλά.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα διέκοψε φέτος την παροχή φυσικού αερίου στην ΕΕ ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε το μπλοκ για την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε ότι η Ρωσία καίει το αέριό της αντί να το πουλά»,  είπε η Φον Ντερ Λάιεν. Η συμπεριφορά της Ρωσίας «δημιουργεί ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και προκαλεί τη ραγδαία άνοδο των τιμών», πρόσθεσε.

Γιατί πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου

Για τον λόγο αυτό η ΕΕ στηρίζει τη θέσπιση ανώτατου ορίου στην τιμή του πετρελαίου, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν  εξηγώντας ότι αυτό θα ωφελήσεις και τις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος.

«Αλλά η καλύτερη απάντησή μας στην κατάσταση αυτή είναι να επιταχύνουμε τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειες», υπογράμμισε η Φον Ντερ Λάιεν. Αυτή «είναι η μόνη απάντηση τόσο στην κλιματική όσο και στην ενεργειακή κρίση» η οποία επίσης προσφέρει και τεράστιες ευκαιρίες για άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η Ευρώπη θα επενδύσει τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό θα προκαλέσει και μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις, επεσήμανε η ίδια.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ