Πολωνία: «Είναι ένα μήνυμα του Πούτιν στη G20» λέει ο Ζελένσκι – Ζητούν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία «δεν είναι τίποτα άλλο από ένα μήνυμα της Ρωσίας προς τη σύνοδο της G20», εκτίμησε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Υπάρχει «ένα κράτος – τρομοκράτης μεταξύ σας, εναντίον του οποίου πρέπει να αμυνθούμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη Ρωσία.

Στο μεταξύ ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ ζήτησε να επιβληθεί πάνω από την Ουκρανία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μετά την πτώση πυραύλου στην Πολωνία.

«Ζητάμε να κλείσει ο ουρανός, διότι ο ουρανός δεν έχει σύνορα. Όχι για τους ανεξέλεγκτους πυραύλους. Όχι για την απειλή που εγείρουν για τους γείτονές μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», έγραψε στο twitter ο Ρέζνικοφ. «Αυτή είναι η πραγματικότητα για την οποία προειδοποιούσαμε», πρόσθεσε.

Πολωνία- πύραυλος

Βρετανία και Καναδάς υπογράμμισαν τη σημασία να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό συνομίλησαν με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να υπογραμμίσουν την ανάγκη να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για τον πύραυλο που κατέπεσε στην Πολωνία, ανακοίνωσε το γραφείο του Σούνακ.

“Ο πρωθυπουργός και ο πρωθυπουργός Τριντό υπογράμμισαν τη σημασία μιας ενδελεχούς έρευνας για τις συνθήκες υπό τις οποίες έπεσαν πύραυλοι στην Πολωνία χθες”, σημείωσε το γραφείο του Σούνακ, αφού οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά με τον Ζελένσκι από την Ινδονησία όπου βρίσκονται για τη σύνοδο της G20.

“Υπογράμμισαν ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της έρευνας, η εισβολή του (σ.σ. Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν ξεκάθαρα ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη βία”.

Το σημείο της έκρηξης

 Το Πεκίνο κάνει έκκληση για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση μετά την πτώση πυραύλου

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να “διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση υπό τις παρούσες συνθήκες”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, η Μάο Νινγκ, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Tο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως επρόκειτο για πύραυλο “ρωσικής κατασκευής”, ωστόσο ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τόνισε πως δεν υπάρχει καμία “αδιάσειστη απόδειξη” για το ποιος τον εκτόξευσε.

Οι επιθέσεις στην Ουκρανία στη διάρκεια της διάσκεψης της G20 δείχνουν την περιφρόνηση του Πούτιν προς τους διεθνείς κανόνες, λέει ο πρωθυπουργός Σάντσεθ

Οι επιθέσεις στην Ουκρανία στη διάρκεια της διάσκεψης της G20 στην Ινδονησία αυτή την εβδομάδα δείχνουν την περιφρόνηση που επιδεικνύει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τους διεθνείς κανόνες, δήλωσε σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Ο ίδιος επέρριψε όλη την ευθύνη στη Ρωσία για τις κρίσεις στις αγορές των τροφίμων και της ενέργειας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έπειτα από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ομάδας των μεγάλων οικονομιών G20.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ