“Κολλάει” η συμφωνία του Ερντογάν με τον Πούτιν για τους S-400

Δύσκολα φαίνεται πως θα επιτευχθεί η συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας για την αγορά των αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 , σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίας του BBC.

Αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, δεν έδωσε, ωστόσο, περισσότερες πληροφορίες για το αν θα υπάρξει αγοραπωλησία. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών σε θετική βάση, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Με βάση, πάντως, ρεπορτάζ της τουρκικής υπηρεσίας του BBC, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία. Το να αγοράσει μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία αποτελεί μία εξέλιξη όχι ευχάριστη για τη Συμμαχία.

Εκτός αυτού, οι S-400 έχουν πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τα υπάρχοντα συστήματα, και επίσης, ακόμη και οι ίδιοι οι Ρώσοι βλέπουν με επιφύλαξη την πώληση στην Τουρκία ενός τόσο προηγμένου συστήματος.

Το γεγονός έχει και διπλωματικές διαστάσεις , αν λάβει ληφθεί υπόψη πόσο επιδεινώθηκαν ξαφνικά οι σχέσεις των δύο χωρών για ένα χρόνο, όταν το Νοέμβριο του 2015 η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό αεροσκάφος.

Το ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα αμυντικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς είναι βέβαια γεγονός. Το Σεπτέμβριο 2013 προσπάθησε να αγοράσει ένα αντίστοιχο σύστημα από την Κίνα. Αυτό δημιούργησε ανησυχία στις πρωτεύουσες των χωρών του ΝΑΤΟ και η Τουρκία έκανε πίσω, ξεκινώντας επαφές με μία αμερικανο-ευρωπαϊκή κοινοπραξία.

Τώρα προσπαθεί και πάλι η Άγκυρα να αγοράσει ένα οπλικό σύστημα από χώρα εκτός ΝΑΤΟ, το οποίο όχι μόνο είναι πάρα πολύ ακριβό, αλλά αν το αγοράσει τελικά, η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ και η διαμάχη με τη Συμμαχία θα βαθύνει.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα το BBC ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τελικά συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400, καθώς το θέμα είναι πολύπλοκο και για έναν ακόμη λόγο. Το μισό από το κόστος αυτών των πυραύλων θα πρέπει ίσως να το πληρώσει το ΝΑΤΟ για μία χώρα-μέλος του.ΠΗΓΗ: ant1news.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ