«Κόλαφος» τα βρετανικά ΜΜΕ για το Βρετανικό Μουσείο: Όσα έγραψαν μετά το σκάνδαλο των κλοπών

Βασικό θέμα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εξακολουθεί να είναι το σκάνδαλο των κλοπών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο σάλος δεν λέει να κοπάσει, μετά την αποκάλυψη για κλοπές χιλιάδων αρχαιοτήτων ανεκτίμητης αξίας που βγήκαν μέχρι και σε δημοπρασία στο e-bay, αλλά και τις παραιτήσεις στελεχών του ιδρύματος. Μάλιστα, οι παραδοχές για ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας φουντώνουν ξανά τη συζήτηση για επιστροφή αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους, συζήτηση που αφορά και στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Η σιωπή από την Ελλάδα είναι σημάδι ότι μία συμφωνία για τα Γλυπτά είναι κοντά», ισχυρίζεται δημοσίευμα των Financial Times.

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει συγκλονιστικά κενά στη φύλαξη των πολύτιμων αντικειμένων ενώ οι φωνές εντείνονται να αλλάξει ο νόμος για την επιστροφή αρχαιοτήτων στην χώρα τους.

Εν τω μεταξύ η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Αποζημιώσεων καταδικάζει «τον νόμο του 1963 που εμποδίζει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και των Μπρούτζινων του Μπενίν». Η βουλευτής των Εργατικών  Μπελ Ριμπέιρο-Άντι είπε στον Guardian ότι οι κλοπές αποκαλύπτουν τη «γελοία» στάση του Βρετανικού Μουσείου για την επιστροφή των αντικειμένων.

Ακόμη, η Independent αποκαλύπτει μεγάλα κενά στην επίβλεψη των επισκεπτών και των υπαλλήλων στις αποθήκες – θησαυροφυλάκια του Μουσείου. Επίσης, ο Ντένις Μακσέιν πρώην υπουργός εξωτερικών για την Ευρώπη κάνει παρέμβαση με άρθρο του στην εφημερίδα με τίτλο: «Το Βρετανικό Μουσείο είναι ειδικός στο χειρισμό κλεμμένων έργων τέχνης – ρωτήστε απλώς την Ελλάδα».

Εκεί περιγράφει πως ο ίδιος είχε προσδοκίες από την κυβέρνηση Μπλερ να ταχθεί με την καμπάνια της Μελίνα Μερκούρη. Μάλιστα λέει ότι οι Εργατικοί είναι παράξενα σιωπηλοί στο να ζητήσουν δράση για την κλοπή.

Η Telegraph ήρθε να απαντήσει με τίτλο άρθρου «Τακτοποιήστε τα του οίκου σας πριν προχωρήσετε στη συμφωνία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα». Η Telegraph φιλοξενεί συχνά άρθρα γνώμης για την διακοπή κάθε συζήτησης για την επιστροφή των Γλυπτών.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ