Βρετανικό Μουσείο: Αδιανόητα χαμηλό το επίπεδο ασφάλειας – Οι συγκλονιστικές καταγγελίες εργαζομένων

Καταπέλτης για την διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου είναι δύο στελέχη του, τα οποία δηλώνουν στον Independent ότι η ασφάλεια είναι «απίστευτα ανεπαρκής», και ότι εκθέματα του μουσείου βγαίνουν προς πώληση σε ψηφιακές πλατφόρμες. Ένας πρώην επιμελητής στο Βρετανικό Μουσείο είπε ότι η ασφάλεια εκεί είναι “απίστευτα ανεπαρκής”, γεγονός που οδήγησε στην κλοπή εκατοντάδων -και πιθανώς χιλιάδων- πολύτιμων αντικειμένων. Και ένα άλλο στέλεχος, ένας εμπειρογνώμονας δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι ένας συνάδελφός του εξέφρασε ανησυχίες στο μουσείο πολλές φορές ήδη από το 2020, όταν εντόπισε ορισμένα αντικείμενα προς πώληση στο e-Bay.

Ο διευθυντής του Μουσείου Χάρτγουιγκ Φίσερ παραιτήθηκε την Παρασκευή, παραδεχόμενος ότι το μουσείο “δεν ανταποκρίθηκε όσο ολοκληρωμένα θα έπρεπε στις προειδοποιήσεις του 2021 και στο πρόβλημα που έχει πλέον αναδειχθεί πλήρως”.  Ο κ. Φίσερ είναι το δεύτερο στέλεχος που απομακρύνθηκε. Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής του τμήματος Ελλάδας και Ρώμης του μουσείου απολύθηκε μετά την εξαφάνιση των αρχαίων και αρχαίων αντικειμένων, όπως χρυσά κοσμήματα, γυάλινα αντικείμενα και ημιπολύτιμους λίθους. Εκτιμάται ότι η αξία τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια λίρες, ωστόσο τα περισσότερα είχαν τοποθετηθεί προς φύλαξη σε μια αποθήκη, γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Κανένας έλεγχος

Τώρα ένας πρώην επιμελητής σε διαφορετικό τμήμα ισχυρίστηκε ότι δεκάδες άλλοι συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές μπορεί να μπαίνουν σε οποιαδήποτε αποθήκη την ίδια εβδομάδα ή ακόμη και την ίδια ημέρα χωρίς να υπάρχει επίβλεψη της καταλογογράφησης, κάτι που αφήνει εκτεθειμένα ως προς την ασφάλεια, ανεκτίμητα αντικείμενα. «Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει πραγματικά να επανεξετάσει την πολιτική ασφαλείας του», δήλωσε ο πρώην υπάλληλος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Η καταλογογράφηση είναι απίστευτα αποσπασματική. Κάθε αντικείμενο έχει έναν αριθμό και μια καθορισμένη θέση στο κατάστημα, αλλά μάλλον στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι το μόνο που έχουν… Τα καταστήματα έχουν συναγερμό αλλά δεν παρακολουθούνται με άλλο τρόπο.

«Τηλεφωνούσα στην ασφάλεια, τους έλεγα σε ποιο δωμάτιο έμπαινα, έπαιρνα το κλειδί και αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν να κάνω για να έχω πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα αντικειμένων. Πολλές από τις συλλογές φυλάσσονται στα ίδια δωμάτια με άλλες, οπότε αν κάποιος ήταν ανέντιμος, θα είχε την κάλυψη της γνώσης ότι δεκάδες άλλοι επιμελητές, συντηρητές, ειδικοί και ερευνητές θα βρίσκονταν σε αυτό το δωμάτιο την ίδια εβδομάδα ή ακόμη και ημέρα».

Η πρώην επιμελήτρια διηγήθηκε πώς δεν ήταν ποτέ υποχρεωμένη να ενημερώσει κανέναν γύρω από το ποια αντικείμενα εξέταζε στο πλαίσιο της εργασίας της. «Οι ειδικοί έβαζαν ετικέτες στα συρτάρια όταν αφαιρούσαν αντικείμενα, αλλά δεν υπήρχε καμία εποπτεία γι’ αυτό» είπε.

Γιατί κλέβουν

Οι αμοιβές στον τομέα, και ιδιαίτερα στο μουσείο, είναι τόσο χαμηλές που πολλοί εμπειρογνώμονες με παγκόσμια φήμη στην δουλειά τους, «καταλήγουν να παίρνουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το αν θα κάνουν παιδιά ή το πόσο φαγητό θα φάνε», υποστήριξε, προσθέτοντας: «Και όταν είσαι τόσο απελπισμένος, τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά».

“Πολλοί από τους συναδέλφους μου μόλις και μετά βίας βγάζουν αρκετά για το ενοίκιο, ιδίως με την κρίση του κόστους ζωής. Στο Βρετανικό Μουσείο το θέμα αυτό αναφέρθηκε από τον προϊστάμενο του προϊσταμένου μου σε σχεδόν σε κάθε συνάντηση του τμήματος”.

Χαρακτηρίζοντας την ασφάλεια του μουσείου “απίστευτα ανεπαρκή”, υπονόησε πάντως ότι ο κ. Higgs, ο πρώτος που διώχτηκε για την υπόθεση, είναι αθώος.
“Επίσης, δεν θα είχε μεγάλο έλεγχο”, είπε. “Ακόμα και αν ήξερε ότι συνέβαινε, κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο, εκτός αν είχε άμεση ανάμειξη, δεν νομίζω ότι θα μπορούσε ο ίδιος να απολύσει ακόμα και τον υπεύθυνο χωρίς να παρουσιάσει σαφείς αποδείξεις για το τι είχε συμβεί”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ