Κίεβο-Καμία ρωσική οχηματοπομπή εάν συνοδεύεται από στρατό

Κίεβο-Καμία ρωσική οχηματοπομπή εάν συνοδεύεται από στρατό

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διεμήνυσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε ρωσική οχηματοπομπή η οποία μεταφέρει βοήθεια να εισέλθει στο έδαφος της χώρας εάν συνοδεύεται από τον ρωσικό στρατό ή από στελέχη του ρωσικού υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Αναφερόμενος στη ρωσική οχηματοπομπή με βοήθεια που αναχώρησε σήμερα και κινείται προς την Ουκρανία, ένας σύμβουλος του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, ο Βαλερί Τσάλι, δήλωσε ότι «το φορτίο αυτό θα μεταφορτωθεί σε άλλα φορτηγά (στα σύνορα των δύο χωρών) από τον Ερυθρό Σταυρό».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε συνοδό από το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας ή του ρωσικού στρατού» να εισέλθει στο έδαφος της Ουκρανίας, επέμεινε ο Τσάλι. «Όλα θα γίνουν υπό τον έλεγχο της ουκρανικής πλευράς», πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε διαβεβαιώσει χθες το βράδυ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα οχήματα με τη ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια «δεν θα έχουν στρατιωτική συνοδεία».

«Το ζήτημα του τόπου όπου θα αφιχθεί και (του τρόπου) της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας θα αποφασιστεί από κοινού με τους εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού και της ουκρανικής πλευράς», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ουκρανία δεν ελέγχει όλα τα φυλάκια στα σύνορά της με τη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς ορισμένα έχουν καταληφθεί από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Νωρίτερα ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας και διαμεσολαβητής για τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Λεονίντ Κούτσμα είχε πει στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι τα ρωσικά οχήματα θα συνοδευτούν εντός του ουκρανικού εδάφους από εκπροσώπους του Οργανισμού.

Το φορτίο που μεταφέρουν τα περίπου 280 ρωσικά φορτηγά θα παραδοθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρο�� στην πόλη Λουγκάνσκ, είπε ο Κούτσμα, όπως θα συμβεί επίσης με τη βοήθεια από τις ΗΠΑ και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Εξάλλου νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε την εκτίμηση ότι χωρίς τη συμφωνία της ΔΕΕΣ και της ουκρανικής κυβέρνησης, καμιά ρωσική οχηματοπομπή με βοήθεια δεν θα έπρεπε να μπει στη χώρα, καθώς όπως τόνισε αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει «μια προκάλυψη» από μέρους της Μόσχας για να επέμβει στρατιωτικά.

Εάν οι όροι (της ΔΕΕΣ και του Κιέβου) δεν τηρούνται «δεν πρέπει να λάβει άδεια να περάσει» η οχηματοπομπή, δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info. «Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί», επέμεινε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ