Κέβιν Μίτνικ: Πέθανε ο θρύλος των χάκερ

Ο θρύλος των χάκερ, που κάποτε ήταν ένας  από τους πιο καταζητούμενους ηλεκτρονικούς εγκληματίες στις ΗΠΑ, Κέβιν Μίτνικ πέθανε σε ηλικία 59 ετών την Κυριακή (16/7) σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη μία εταιρεία εκπαίδευσης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, της οποίας ήταν συνιδρυτής.

Αιτία του θανάτου του, ήταν επιπλοκές από τον καρκίνο του παγκρέατος. Ο Μίτνικ υποβαλλόταν σε θεραπεία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ μετά τη διάγνωσή του, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ο θρύλος των χάκερ αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης για διάρρηξη και παραβίαση εταιρικών δικτύων υπολογιστών, αποφυλακίστηκε το 2000 και ξεκίνησε μια νέα καριέρα ως σύμβουλος ασφαλείας, συγγραφέας και ομιλητής.

Είχε χαρακτηριστεί ως ο «πιο διάσημος χάκερ του κόσμου». Την εποχή που το ίντερνετ είχε αρχίσει να μπαίνει στις ζωές των ανθρώπων παγκοσμίως, ο ίδιος εισέβαλε στα συστήματα των υπολογιστών που ανήκαν σε εταιρείες όπως η Motorola, η Nokia και η Sun Microsystems, προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ισχυρίστηκαν οι εισαγγελικές αρχές. Πριν κλείσει τα 30, ο Μίτνικ είχε ήδη εκτίσει μια σύντομη ποινή φυλάκισης για ηλεκτρονικά εγκλήματα. Έγινε ευρέως γνωστός το 1995, όταν το FBI τον συνέλαβε τα μεσάνυχτα σε ένα διαμέρισμα στη Βόρεια Καρολίνα, σε μία έφοδο που συγκέντρωσε μεγάλη δημοσιότητα, ενώ καταζητούνταν για περισσότερο από δύο χρόνια.

Το 1999 ομολόγησε την ενοχή του για εγκλήματα που είχαν σχέση με τον κυβερνοχώρο και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε το 2000, καθώς ελήφθησαν υπόψιν και τα χρόνια που ήταν ήδη στην φυλακή. Του απαγορεύτηκε να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο χωρίς κυβερνητική άδεια, δικαίωμα που κατάφερε να κερδίσει πίσω μόνο μετά από μια μακρά διαμάχη με τις αρχές. Μετά την αποφυλάκισή του εδραιώθηκε στον χώρο της κυβερνοασφάλειας και παρουσίασε τον εαυτό του ως μια παρεξηγημένη «ιδιοφυΐα» και πρωτοπόρο. Ορισμένοι υποστηρικτές του είπαν ότι οι διωκτικές αρχές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης υπερβάλλαν μαζί του. Μάλιστα θαυμαστές του όταν καταδικάστηκε διαμαρτυρήθηκαν σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις και έβαλαν στα αυτοκίνητά τους κίτρινα αυτοκόλλητα που έγραφαν «Free Kevin» μετά τη σύλληψή του. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τον αποκάλεσε «τρομοκράτη ηλεκτρονικών υπολογιστών».

«Το κίνητρό μου ήταν η αναζήτηση της γνώσης, η πνευματική πρόκληση και η απόδραση από την πραγματικότητα», είπε σε ακρόαση της επιτροπής της Γερουσίας αρκετούς μήνες αφότου αποφυλακίστηκε.

Το “Track Down”, με πρωταγωνιστή τον Σκιτ Ούλριχ, που υποδύθηκε τον Κέβιν Μίτνικ, βασίστηκε στην ιστορία της ζωής του και συγκεκριμένα στο βιβλίο του 1996 του Shimomura και του δημοσιογράφου των Times, John Markoff, που αφηγούνταν εγκλήματα του Μίτνικ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο θρύλος των χάκερ είχε πει ότι δεν ενέκρινε το βιβλίο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ