Καναδάς: Σκότωσε με το αυτοκίνητό του μια οικογένεια μουσουλμάνων το 2021 και δήλωσε… αθώος

Αθώος δήλωσε κατά την έναρξη της δίκης του χθες (5/9) ο ύποπτος ως δράστης μιας τρομοκρατικής επίθεσης με αυτοκίνητο, Ναθάνιελ Βέλτμαν, από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερα μέλη μιας μουσουλμανικής οικογένειας τον Ιούνιο 2021 στον Καναδά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ Ναθάνιελ Βέλτμαν, ο οποίος ήταν 20 ετών όταν συνελήφθη, εμφανίσθηκε κατά τη διαδικασία της επιλογής των ενόρκων ενώπιον του δικαστηρίου του Ουίνδσορ, πόλης στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Οντάριο.

«Όλα πήγαν καλά. Δήλωσε αθώος για πέντε κατηγορίες και επιλέξαμε τους ενόρκους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός του, ο Κρίστοφερ Χικς.

Ο Βέλτμαν κατηγορείται για τέσσερις φόνους εκ προμελέτης και για μια απόπειρα φόνου μετά την επίθεση, η οποία είχε χαρακτηριστεί «τρομοκρατική ενέργεια» από τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.

Πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας είχαν δεχθεί την επίθεση με το αυτοκίνητο την ώρα που περίμεναν για να διασχίσουν μια διάβαση στην πόλη Λόντον, 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τορόντο. Οι δύο γονείς, η 15χρονη κόρη τους και η γιαγιά της σκοτώθηκαν, ενώ ο 9χρονος γιος τους τραυματίσθηκε σοβαρά, αλλά επέζησε.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Λόντον, ο Βέλτμαν είχε ρίξει εσκεμμένα το ημιφορτηγό του πάνω στην οικογένεια Αφζάαλ, στο πλαίσιο μιας ενέργειας «προμελετημένης και σχεδιασμένης, με κίνητρο το μίσος».

Καμιά από τις κατηγορίες αυτές δεν έχει προς το παρόν αποδειχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Η αδιανόητη βία που αντιμετώπισε αυτή η οικογένεια θα πρέπει να χρησιμεύσει ως ορόσημο για το σύνολο της χώρας», δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου η Αασίγια Χαν του Εθνικού Συμβουλίου Καναδών Μουσουλμάνων.

«Περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε πώς το δικαστικό μας σύστημα θα στείλει το μήνυμα ότι όλοι οι Καναδοί πρέπει να προστατεύονται από την τρομοκρατία, όποια κι αν είναι η εθνότητα ή η ιδεολογία του επιτιθέμενου», πρόσθεσε.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από τρεις μήνες, σύμφωνα με το δικηγόρο του Ναθάνιελ Βέλτμαν.

Η τραγωδία αυτή αποτελεί την πιο αιματηρή επίθεση που έχει πραγματοποιηθεί εναντίον μουσουλμάνων στον Καναδά, μετά την ένοπλη επίθεση στο τζαμί του Κεμπέκ που είχε στοιχίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους το 2017. Εντούτοις σε βάρος του δράστη της επίθεσης αυτής, ενός καναδού υποστηρικτή της λεγόμενης «λευκής υπεροχής», δεν απαγγέλθηκε κατηγορία για τρομοκρατική ενέργεια.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ