Καλίν: Αν οι ΗΠΑ μας βάλουν όρους για τα F-16 και δώσουν τα F-35 στην Ελλάδα, χάνουν την ουδετερότητά τους

Όρους για το πώς η Τουρκία θα πάρει αμερικανικά F-16 και θα άρει το βέτο της για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ έθεσε στην ουσία ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία δεν θα δεχτεί όρους από την Αμερική.

Ο Καλίν πήρε την σκυτάλη των προκλήσεων: Η Ελλάδα μας παρενοχλεί, παραβιάζει τα σύνορά μας

Ο Καλίν παραβρέθηκε σε εκδήλωση του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού, που παραδοσιακά διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Γενική Διεύθυνση Πιστώσεων και Κοιτώνων και δήλωσε: «Συμφωνήσαμε σε ορισμένες αρχές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα εγκριθεί αυτή η διαδικασία ένταξης. Δημιουργήσαμε έναν τριμερή μηχανισμό για αυτό. Πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο να πραγματοποιήσουμε και τρίτη συνάντηση αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά ως αποτέλεσμα των γεγονότων στη Σουηδία, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε αργότερα αυτή τη συνάντηση. «Την αναβάλαμε ως προς την ημερομηνία, η οποία θα καθοριστεί ανάλογα με τις επόμενες εξελίξεις και τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία», είπε.

Υπέρ της διεύρυνσης

Ο Καλίν έσπευσε να εξηγήσει ότι η Τουρκία υποστηρίζει επί της αρχής την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αλλά η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας μπορεί να γίνει δεκτή εάν γίνουν τα επιθυμητά βήματα. «Δηλώσαμε ότι έχουμε θέσει αντικειμενικούς όρους από την αρχή. Τι είναι αυτό; Στοιχεία τρομοκρατίας που δημιουργούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας δεν έχει εξαλειφθεί. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η διαδικασία προσχώρησης δεν θα προχωρήσει, ειδικά για τη Σουηδία, λέγαμε πάντα στις συναντήσεις μας με τους Φινλανδούς και Σουηδούς ομολόγους μου και στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ. «Αν γίνουν βήματα, δεν θα τα αφήσουμε αναπάντητα. Όταν αυτά τα μέρη δεν θα είναι πλέον ασφαλή λιμάνια για τους τρομοκράτες, η Τουρκία δεν θα τα αφήσει αναπάντητα. Εάν ξεκαθαρίσει η τρομοκρατία, η Τουρκία δεν θα το αφήσει αναπάντητο. Ως μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, είναι υπέρ αυτής της διαδικασίας. Είπαμε ότι μπορούμε να το αξιολογήσουμε θετικά, αλλά υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν», είπε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν.

Ο Καλίν απειλεί την Ελλάδα: Θα έχει σοβαρές συνέπειες εάν επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη

Δεν καθυστερεί η Τουρκία

Ο Ιμπραήμ Καλίν σημείωσε ότι η Σουηδία προετοιμάζει έναν νέο νόμο και ότι χρειάζεται χρόνο γι’ αυτό, και ότι η Τουρκία δεν καθυστερεί. Υπογραμμίζοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα στη Σουηδία είναι απαράδεκτα, ο Καλίν είπε: «Όπως γνωρίζετε, η Σουηδία έκανε μια συνταγματική τροποποίηση πέρυσι και αναθεωρεί τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Είπαμε ότι δεν υπάρχει μπλοκάρισμα ή καθυστέρηση που προέρχεται από την Τουρκία. Δηλώσαμε ότι θα κάναμε θετικά βήματα εάν επιλυθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για αυτό το θέμα, αλλά, υπήρξαν εξελίξεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δυστυχώς, τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Σουηδία τον τελευταίο μήνα ήταν προς αυτήν την κατεύθυνση. Το κάψιμο του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου. Είναι απαράδεκτο να διοργανώνουμε ή να επιτρέπουμε διαδηλώσεις με στόχο τον Πρόεδρό μας, ανεξάρτητα από το νομικό πλαίσιο ή τον ορισμό της ελευθερίας», είπε.

Τα F-16

Αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας για τα F-16, ο Καλίν είπε: «Βλέπουμε το πρόγραμμα F-16 ως μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για την ενίσχυση της αεροπορικής μας ισχύος. Εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν προϋποθέσεις και ταυτόχρονα απαντήσουν θετικά στο αίτημα της Ελλάδας για τα F-35, χάνουν την ουδετερότητά τους.
Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε νέες τεχνολογίες με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στον τομέα των UCAV. Με αυτές τις ευκαιρίες και δυνατότητες, η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα πολύ προχωρημένο σημείο. Συνεχίζουμε να αναπτυσσόμαστε για να διασφαλίσουμε την εθνική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των συνόρων. Όλα εξαρτώνται από το τι όρους θα φέρουν, αλλά δεν θέλουμε να τερματιστεί το πρόγραμμα των F-16. Και αν το πρόγραμμα F-16 εξαρτηθεί από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα ήταν προτιμότερο να μην το βάλουν καθόλου στην ατζέντα τους, οι ΗΠΑ. Αν το θέμα αυτό κολλήσει στο Κογκρέσο, θα προβούμε σε ανάλογη αξιολόγηση», κατέληξε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ