Πρίγκιπας Χάρι: Γιατί αποφεύγει την Βρετανία και τι τον εμποδίζει να ξαναγίνει κανονικό μέλος της βασιλικής οικογένειας

Σε λίγες εβδομάδες ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του πρίγκιπα Χάρι θα γιορτάσει μια επέτειο-ορόσημο. Τα Invictus Games, οι αγώνες και οι εκδηλώσεις που γίνονται για τους τραυματίες και ασθενείς στρατιωτικούς, συμπλήρωσαν το 10ο έτος τους και μια λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο θα σηματοδοτήσει την ξεχωριστή επέτειο.

Ο άνθρωπος που ίδρυσε τα Invictus Games, ο πρίγκιπας Χάρι δεν είναι σαφές κατά πόσον θα είναι παρών . Δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση από το γραφείο του Χάρι μέχρι στιγμής για το αν θα παραστεί.

Η τελετή έχει προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου στον καθεδρικό ναό. Είναι λιγότερο από δύο εβδομάδες και ο Χάρι έχει ένα ζήτημα σοβαρό να λύσει. Ο δούκας έχει εμπλακεί σε μια νομική διαμάχη με το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την Προστασία των Βασιλικών Δικαιωμάτων και των Δημοσίων Προσώπων (Ravec) του Φεβρουαρίου 2020, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να λαμβάνει διαφορετικό βαθμό προστασίας από τους φορολογούμενους όταν βρίσκεται στη χώρα. Η απόφαση της επιτροπής ήρθε ως αποτέλεσμα της αλλαγής στο “καθεστώς” του Χάρι, αφού έπαψε να είναι “εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας πλήρους απασχόλησης”, όπως ειπώθηκε σε δικαστική διαδικασία.

Οι δικηγόροι του Χάρι είχαν δηλώσει προηγουμένως στο δικαστήριο ότι ο πελάτης τους “διαχωρίστηκε” και αντιμετωπίστηκε “λιγότερο ευνοϊκά” στην απόφαση να αλλάξει το επίπεδο της προσωπικής του ασφάλειας που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους. Είπαν ότι η αποτυχία να διενεργηθεί μια κανονική ανάλυση κινδύνου και να εξεταστούν πλήρως οι επιπτώσεις μιας ενδεχομένως “επιτυχημένης επίθεσης” εναντίον του, σήμαινε ότι η προσέγγιση του καθεστώτος προστασίας του ήταν “παράνομη και άδικη”.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο Χάρι πιστεύει ότι τα παιδιά του, ο πρίγκιπας Άρτσι και η πριγκίπισσα Λίλιμπετ, δεν μπορούν να “αισθάνονται σαν στο σπίτι τους” στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν δεν είναι “δυνατόν να τα κρατήσουν ασφαλή” εκεί.

Ο ρόλος του Καρόλου και της Καμίλα

Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Χάρι, αναφορικά με ενδεχόμενη επιστροφή του, έστω και για λίγο διάστημα, στην Βρετανία. Πιο σοβαρό είναι ότι ο πατέρας του, ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα αφήσει ποτέ τον Χάρι να επιστρέψει ως βασιλικό μέλος μερικής απασχόλησης. Επίσης σοβαρό ζήτημα είναι -και θα χρειαστεί “μεγάλη δουλειά”- να αποκατασταθεί ο δεσμός με τον αδελφό του πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Ο έγκριτος περί τα βασιλικά ζητηματα, Richard Palmer, μίλησε στην εκπομπή Royal Exclusive της The Sun και κατέρριψε κάθε θεωρία ότι ο δούκας θα μπορούσε να γίνει δεκτός πίσω ως «εργαζόμενο» μέλος της βασιλικής οικογένειας. Με τον συγκεκριμένο όρο περιγράφεται το καθεστώς του πλήρους μέλους της βασιλικής οικογένειας, που εκτελεί όλα του τα καθήκοντας και παίρνει μισθό από το κράτος, γι αυτό.

Μιλώντας στον βασιλικό συντάκτη της The Sun, Matt Wilkinson, ο βασιλικός εμπειρογνώμονας είπε ότι ο Χάρι, 39 ετών και η σύζυγός του Μέγκαν, 42 ετών, θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να “πιέσουν”, προς μια τέτοια επιστροφή, αλλά θα τους το αρνούνταν αμέσως.

«Αν και πρέπει να πω ότι την εποχή της Συνόδου Κορυφής στο Σάντριγχαμ ένας ανώτερος βασιλικός σύμβουλος που ήταν πολύ κοντά στον σημερινό βασιλιά, έλεγε ότι αυτό ήταν απολύτως πιθανό, πλέον θεωρώ ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει», είπε.

“Ήταν ανοιχτοί σε συζητήσεις, αλλά κάτι άλλαξε και η βασίλισσα, ενθαρρυμένη από τον Κάρολο και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, είπε ουσιαστικά: «Όχι, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε αυτό, δεν υπάρχει τρόπος επιστροφής, είτε είναι μέσα είτε είναι έξω».

Η πικρή διαμάχη των 2 αδελφών έχει προκαλέσει σπαραγμό σε πολλούς ειδικούς, οι οποίοι αναλογίζονται τον κάποτε “πολύ, πολύ” στενό δεσμό που μοιράζονταν οι δύο πρίγκιπες και όλη η βασιλική οικογένεια.

Ο Charles Rae νωρίτερα είχε μιλήσει στην εκπομπή The Royal Exclusive, αναφερόμενος στο πώς ο Harry ήταν στη σειρά για να λειτουργήσει ως ο κορυφαίος σύμβουλος του πρίγκιπα William. Είπε επίσης ότι η αποξενωμένη σχέση που έχουν σήμερα τα δύο αδέλφια, θα ράγιζε την καρδιά της Νταϊάνα.

“Ήταν πραγματικά πολύ κοντά. Και αυτό είναι που κάνει τόσο λυπηρό το γεγονός ότι τώρα είναι τόσο μακριά”, είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ