Judith Leyster: H Google τιμά με Doodle την Ολλανδή ζωγράφο

Με μία από τις κορυφαίες ζωγράφους ασχολείται το σημερινό Doodle της Google. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ζωγραφική ήρθε εύκολα στη Judith Leyster, μια κορυφαία ζωγράφο του 17ου αιώνα και μια κεντρική φιγούρα της Ολλανδικής Χρυσής Εποχής.

Ωστόσο, ο μισογυνισμός και μια πλαστογραφημένη υπογραφή έκαναν τους εμπόρους έργων τέχνης να αποδίδουν εσφαλμένα τους πίνακές της σε άνδρες καλλιτέχνες για δεκαετίες. Σαν σήμερα το 2009, η Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο Frans Hals πραγματοποίησαν εκθέσεις για να τιμήσουν δικαίως την κληρονομιά της. Το σημερινό Doodle γιορτάζει τη δουλειά της.

Ο Leyster, του οποίου το όνομα σημαίνει «lodestar» (ένα πρόσωπο ή πράγμα που χρησιμεύει ως έμπνευση ή οδηγός), γεννήθηκε στο Χάρλεμ το 1609. Αν και οι ιστορικοί τέχνης γνωρίζουν ελάχιστα για την επίσημη εκπαίδευσή της.

Φήμες λένε ότι έδειξε αξιοσημείωτο ταλέντο σε νεαρή ηλικία. Όταν ο ποιητής Samuel Ampzing επισκέφθηκε το Χάρλεμ για να εξιστορήσει την πόλη το 1628, περιέγραψε περίφημα τον 19χρονο Leyster ως ζωγράφο με «καλή και έντονη διορατικότητα».

Εκείνη την εποχή, οι επαγγελματίες ζωγράφοι ήταν σπάνιες στην Ευρώπη. Αλλά ο Leyster δεν το άφησε ποτέ αυτό να την αποθαρρύνει.

Χρησιμοποιώντας τις αυθόρμητες και ελεύθερες πινελιές της για να αποτυπώσει την καθημερινή ζωή, η Leyster ολοκλήρωσε τον πρώτο της γνωστό πίνακα, Serenade and Jolly Topper, το 1629. Υπέγραψε με ένα ξεχωριστό μονόγραμμα: “J.L.” σταυρωμένα από ένα αστέρι — ένα παιχνίδι με το επίθετό της.

Λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση του πρώτου της πίνακα, η Leyster έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες που έγιναν δεκτές στη διάσημη συντεχνία ζωγράφων του Haarlem. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημιούργησε επίσης το δικό της στούντιο και άρχισε να δέχεται φοιτητές.

Η Leyster μπορεί να κέρδισε τον σεβασμό των συνομηλίκων της και να είχε οικονομική επιτυχία ως καλλιτέχνης, αλλά διαγράφηκε από την ιστορία όταν οι μελετητές της τέχνης παρέκαμψαν αργότερα τους πίνακές της με τους άντρες συγχρόνους της».

Το 1892, ένας οξυδερκής παρατηρητής παρατήρησε τελικά ένα διακριτικό αστέρι σε έναν από τους πίνακες του Leyster στο Λούβρο και παρατήρησε ότι δεν ταίριαζε με την υπογραφή του άνδρα καλλιτέχνη. Αυτό ανάγκασε τον κόσμο της τέχνης να υπολογίσει τις δεκαετίες του-μακρά κακή απόδοση, επιτρέποντας στη Leyster να διεκδικήσει ξανά τη θέση της στην ιστορία. Οι ακαδημαϊκοί ντετέκτιβ έχουν εντοπίσει έκτοτε περισσότερα από 30 αριστουργήματα του Leyster. Θέλετε να τα δείτε; Ανάμεσα στα γνωστά έργα της, το πιο διάσημο είναι μια αυτοπροσωπογραφία που στρέφεται προς τον θεατή με ένα συνειδητό χαμόγελο.

Τι είναι τα Google Doodle

Τα google doodle δημιουργούνται από τη Google για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων.

Η ομάδα μηχανικών και σχεδιαστών doodle της Google (γνωστοί ως doodlers) ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Το πρώτο doodle είχε δημιουργηθεί το 1998, όταν οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, προκειμένου να ενημερώσουν τους χρήστες ότι θα λείπουν (ήθελαν να πάνε σε φεστιβάλ στην έρημο της Νεβάδα), τοποθέτησαν το σχέδιο μίας φιγούρας σε ράβδο πίσω από το δεύτερο «ο» του λογοτύπου της εταιρείας, ενημερώνοντας έτσι τους χρήστες ότι βρίσκονται εκτός γραφείου.

Η ιδέα άρεσε και έκτοτε καθιερώθηκε και εμπλουτίσθηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ