Ιταλία: Ακριβά ρολόγια και κουτιά Βιάγκρα εντοπίστηκαν στο κρησφύγετο του αρχηγού της μαφίας

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στο κρησφύγετο του αρχηγού της μαφίας, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, ο οποίος συνελήφθη χθες στο Παλέρμο, μεταξύ των άλλων κατασχέθηκαν ακριβά ρολόγια, κουστούμια γνωστών οίκων μόδας, προφυλακτικά αλλά και κουτιά του φαρμακευτικού σκευάσματος Βιάγκρα.

Παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα La Repubblica, κατασχέθηκαν μία ατζέντα και δύο κινητά, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από τους ανακριτές.

Το κρησφύγετο είναι ένα διαμέρισμα στο χωριό Καμπομπέλο της Σικελίας, όπου όμως όλοι δηλώνουν πως δεν συνάντησαν ποτέ τον Μεσσίνα Ντενάρο.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες, προέκυψε ότι ο αρχιμαφιόζος χρησιμοποίησε τα στοιχεία ενός κατοίκου της περιοχής, ονόματι Αντρέα Μποναφέντε, τόσο για να κάνει τις θεραπείες κατά του καρκίνου στο κόλον από τον οποίο διαγνώσθηκε πριν από δύο χρόνια, όσο και για τις διαδικασίες ενοικίασης του σπιτιού.

Οι εισαγγελείς τις ώρες αυτές ανακρίνουν τον Αντρέα Μποναφέντε, ο οποίος φαίνεται να παραδέχθηκε, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, ότι προσέφερε κάλυψη και βοήθεια στον αρχηγό της Κόζα Νόστρα.

Η σύλληψη

«Σήμερα, 16 Ιανουαρίου, οι Καραμπινιέροι  συνέλαβαν τον φυγά Ματέο Μεσίνα Ντενάρο μέσα σε μια υγειονομική δομή του Παλέρμο, στην οποία είχε μεταβεί για κλινικές θεραπείες», δήλωσε χθες στο πρακτορείο ειδήσεων AGI ο στρατηγός των Καραμπινιέρων (Χωροφυλακή) Πασκουάλε Αντζελοσάντο.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στις 9:35 (τοπική ώρα), όταν ο φυγόδικος μαφιόζος βγήκε από κλινική μέσα σε όχημα των καραμπινιέρων και φρουρούμενος από ισχυρές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο «αρχινονός» βρισκόταν στην κλινική Λα Μανταλένα του Παλέρμο, όπου και πραγματοποιούσε εξετάσεις λόγω ογκολογικού προβλήματος. Έχει ήδη μεταφερθεί σε μυστική τοποθεσία.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που οι Ιταλοί εισαγγελείς θεωρούν αρχηγό της σικελικής μαφίας της Κόζα Νόστρα και διάδοχο των Τοτό Ριίνα και Τζουζέπε Προβεντσάνο.

Φωτογραφία Reuters

Ο Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, 60 ετών, ήταν καταζητούμενος από το 1993. «Θα ακούσεις να μιλάνε για μένα, θα με παρουσιάσουν σαν τον διάβολο, αλλά είναι όλα ψέματα», είχε γράψει στην τότε αρραβωνιαστικιά του, πριν εξαφανιστεί.

Έχει καταδικασθεί δεκάδες φορές σε ισόβια για σειρά δολοφονιών, μεταξύ των οποίων και εκείνη του 12χρονου Τζουζέπε Ντι Ματέο δια στραγγαλισμού. Το παιδί δολοφονήθηκε μόνο και μόνο επειδή ο πατέρας του, ως μεταμελημένος μαφιόζος, είχε συνεργαστεί με την δικαιοσύνη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο 2022 ότι ο Μεσίνα Ντενάρο εξακολουθούσε να είναι σε θέση να εκδίδει διαταγές για τις επιχειρήσεις της μαφίας στην περιοχή γύρω από την πόλη Τραπάνι της δυτικής Σικελίας, το περιφερειακό οχυρό του, παρά το γεγονός ότι παρέμενε για χρόνια εξαφανισμένος.

 

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τον τελευταίο «πανίσχυρο νονό» της Κόζα Νόστρα. Για την σύλληψή του, ιδίως τα τελευταία δέκα χρόνια, ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά και κινητοποιήθηκαν χιλιάδες αστυνομικοί και καραμπινιέροι. Κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και να συλληφθεί ακριβώς τριάντα χρόνια μετά τη σύλληψη του ιστορικού αρχιμαφιόζου Τοτό Ριίνα.

«Ο πόλεμος κατά της μαφίας θα συνεχιστεί αδιάκοπα. Είναι μια μεγάλη νίκη του ιταλικού κράτους, που αποδεικνύει ότι δεν το βάζει κάτω και καταπολεμά αποτελεσματικά την μαφία», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι .

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ