Ισραήλ: Σοκάρουν οι μαρτυρίες φοιτητών του Νεπάλ – «Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ, βλέπω παντού αίμα»

Με έντονα ψυχικά τραύματα, αλλά και ανακούφιση Νεπαλέζοι, οι οποίοι επέζησαν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, έγιναν σήμερα δεκτοί από τους αγαπημένους τους κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα με την πρώτη ειδική πτήση από το Ισραήλ.

Ένα αεροσκάφος που μετέφερε 254 Νεπαλέζους από το Ισραήλ προσγειώθηκε σήμερα λίγο πριν από τα ξημερώματα στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, το Κατμαντού, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τις επιθέσεις ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.300 Ισραηλινοί, κυρίως άμαχοι.

Όλοι οι Νεπαλέζοι που επέστρεψαν σήμερα από το Ισραήλ ήταν φοιτητές των τμημάτων Δασολογίας και Γεωργικών Σπουδών στο Ισραήλ στο πλαίσιο ενός προγράμματος σπουδών επ’ αμοιβή.

Η 25χρονη Σόμπχα Πάσουαν, η οποία εργαζόταν σε φυτώριο, είχε μόλις ξυπνήσει το Σάββατο για να κάνει γιόγκα όταν είδε «πολλούς, πολλούς πυραύλους» να εκτοξεύονται και να εκρήγνυνται στον ουρανό.

«Είναι ένα ψυχικό τραύμα για όλη σου τη ζωή γιατί χάσαμε Νεπαλέζους φίλους μας», λέει η Πάσουαν και προσθέτει ότι δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Νεπάλ, ο Ν.Π Σαούντ, δήλωσε ότι τα πτώματα δέκα Νεπαλέζων, που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς, θα επαναπατριστούν όταν η ισραηλινή κυβέρνηση ολοκληρώσει τις τυπικές διαδικασίες και τα παραδώσει στις νεπαλέζικες αρχές.

Περίπου 4.500 Νεπαλέζοι εργάζονται στο Ισραήλ.

Η Πάσουαν περιέγραψε ότι έμεινε για τρεις ημέρες μαζί με φίλους της μέσα σε ένα καταφύγιο ενώ συνεχίζονταν οι συγκρούσεις.

Από την πλευρά του ο Νταν Μπαχαντούρ Τσοντχάρι, ο οποίος τραυματίστηκε από επίθεση με χειροβομβίδα μέσα στο καταφύγιό του, είδε δύο συναδέλφους του να πέφτουν νεκροί από σφαίρες, ενώ άλλοι ακρωτηριάστηκαν.

«Κάποιοι φίλοι μου πέθαναν από ακατάσχετη αιμορραγία», λέει ο 26χρονος, ο οποίος διασώθηκε εννέα ώρες μετά την επίθεση.

«Δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ…Βλέπω παντού αίμα…Βλέπω ποτάμια αίματος», λέει ο Τσοντχάρι ο οποίος βγήκε από το αεροδρόμιο με αναπηρικό αμαξίδιο.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι τρεις Νεπαλέζοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Ισραήλ σοβαρά τραυματισμένοι, ενώ ένας αγνοείται ακόμη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ