Ισπανία: Σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8% προχωρά η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 8%, στα 1.080 ευρώ μεικτά, καθώς η Ισπανία μπήκε σε εκλογική χρονιά.

Η αύξηση των 80 ευρώ εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του κ. Σάντσεθ χθες Τρίτη και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Κατά εκτιμήσεις της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών (PSOE), θα ωφεληθούν κάπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η ισπανική νομοθεσία προβλέπει 14 μισθούς. Αυτή η αύξηση μπορείνα «αλλάξει τη ζωή του κόσμου», έκρινε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Σάντσεθ, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 344 ευρώ, ή κατά 47% σε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η αύξηση που αποφασίστηκε χθες ακολούθησε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα τον Ιανουάριο. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν πήραν μέρος σ’ αυτές.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρήσεων CEOE, ο Αντόνιο Γαραμέντι, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η Μαδρίτη δεν προσκάλεσε τον φορέα να πάρει μέρος στον κοινωνικό διάλογο. Ο σύνδεσμος πρότεινε αύξηση 4% στον κατώτατο μισθό.

Η ισπανική δεξιά κατηγορεί τον κ. Σάντσεθ για μέτρο «προεκλογικής φύσης».

Η Ισπανία διανύει «σούπερ» εκλογική χρονιά: την 28η Μαΐου διεξάγονται περιφερειακές και τοπικές εκλογές· στα τέλη του 2023, πιθανόν αρχές Δεκεμβρίου, ανανεώνεται η σύνθεση του κοινοβουλίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ