Ισλανδία: Σκηνές… αποκάλυψης από την έκρηξη του ηφαιστείου – Καπνοί και στάχτες έφτασαν μέχρι το Ρέικιαβικ – ΒΙΝΤΕΟ

Σκηνές… αποκάλυψης καταγράφονται τις τελευταίες ώρες στην Ισλανδία μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίνταβίκ που σημειώθηκε τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου.

Τόσο οι καπνοί όσο και οι στάχτες έχουν φτάσει σε απόσταση αναπνοής από το Ρέικιαβικ, ωστόσο δεν κινδυνεύουν ούτε οι κάτοικοι ούτε τα σπίτια, ακόμα και στο… ψαροχώρι που βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο.

Η έκρηξη ήρθε έπειτα από συνεχή σεισμική δραστηριότητα που υπήρχε στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένα ελικόπτερο της Ισλανδικής Ακτοφυλακής πέταξε στην καρδιά του ηφαιστείου λίγο μετά την έκρηξη του με τα πλάνα που τραβήχθηκαν στον λόφο κοντά στο Γκρίνταβικ να είναι εντυπωσιακά.

Συνεχίζονται προσωρινά οι πτήσεις

Προς το παρόν, οι πτήσεις γίνονται κανονικά προς την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, ενώ, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η λάβα που εκτοξεύεται από το ηφαίστειο έχει μειώσει την έντασή της

Ωστόσο, οι επιστήμονες και αξιωματούχοι της χώρας τονίζουν πως μπορεί μεν τα σπίτια να μην κινδυνεύουν, αλλά η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή και μήνες.

Η έκρηξη χθες το βράδυ στη χερσόνησο Ρέικιανες στη νοτιοδυτική Ισλανδία είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν λάβα και καπνός σε ύψος άνω των 100 μέτρων, έπειτα από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας.

Έκλεισε το μεγαλύτερο τμήμα της Μπλε Λιμνοθάλασσας

Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Ρέικιαβικ. Το διεθνές αεροδρόμιο Κέφλαβικ βρίσκεται εκεί κοντά, όμως παραμένει ανοικτό. Η Μπλε Λιμνοθάλασσα (Blue Lagoon), ένα δημοφιλές για τους τουρίστες γεωθερμικό σπα έκλεισε στο μεγαλύτερο τμήμα του από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα.

«Θα μπορούσε να συνεχιστεί για μήνες, επίσης θα μπορούσε απλά να σταματήσει αργότερα σήμερα ή αύριο», δήλωσε ο Χάλντορ Γκέιρσον, ένας καθηγητής στο Ινστιτούτο των Επιστημών της Γης στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Ο Γκέιρσον είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της λάβας ρέει σε μια περιοχή όπου υπάρχουν λίγες υποδομές. Όμως, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. «Υφίσταται ακόμη απειλή για το Γκρίνταβικ, μετά βεβαιότητας. Τώρα, η λάβα ρέει κυρίως στο βόρειο τμήμα, όμως εξαρτάται από την τοπογραφία και πού βρίσκονται οι ρωγμές», τόνισε. Η Ισλανδία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον μεγαλύτερο αριθμό στην Ευρώπη.

Δείτε Live εικόνα από το ηφαίστειο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ