Ισημερινός: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε δυο ανταλλαγές πυρών

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σε δυο ανταλλαγές πυρών προχθές Κυριακή στη Γουαγιακίλ, πόλη του Ισημερινού ανάμεσα σε αυτές που πλήττονται περισσότερο από κύμα βίας αποδιδόμενο σε συμμορίες διακινητών ναρκωτικών, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε δυο φτωχές συνοικίες της Γουαγιακίλ.

Αρχικά ξέσπασε «ανταλλαγή πυρών» στη Σιέτε Λάγος, νότια συνοικία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τέσσερις άνθρωποι» και να τραυματιστούν άλλοι «δέκα, ανάμεσά τους τρεις ανήλικοι» ηλικιών δύο, 13 και 14 ετών, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Χρησιμοποιήθηκαν «όπλα διαφόρων διαμετρημάτων», διευκρίνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας στη νότια περιφέρεια της Γουαγιακίλ, ο Ραμίρο Αρεκίπα, σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στο Twitter.

Κατόπιν δεύτερη ανταλλαγή πυρών, στο βόρειο τμήμα της πόλης, στη συνοικία Λα Φλορίδα, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ακόμη «έξι άνθρωποι», ανέφερε η εισαγγελία, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η επαρχία Γουάγιας, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουαγιακίλ, έχει καταγράψει τους περισσότερους θανάτους εξαιτίας του κύματος βίας από οποιαδήποτε άλλη από την αρχή της χρονιάς (1.531 δολοφονίες).

Οι επιθέσεις αυτού του είδους έχουν πλέον γίνει συχνές στον Ισημερινό, κυρίως στη Γουαγιακίλ, το μεγάλο λιμάνι στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας όπου 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον Ιούνιο σε δυο επιθέσεις ενόπλων. Οι ανταλλαγές πυρών και οι επιθέσεις κατά τις αρχές συνδέονται με συγκρούσεις συμμοριών για την εξουσία, για τον έλεγχο των αγορών και των οδών διακίνησης ναρκωτικών.

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τις δύο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο, ο Ισημερινός βιώνει τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας στη σύγχρονη ιστορία του.

Η εγκληματικότητα που συνδέεται με τη δράση συμμοριών σχεδόν διπλασίασε τον δείκτη ανθρωποκτονιών το 2022 σε σύγκριση με το 2021: πέρασε από τις 14 στις 25 ανά 100.000 κατοίκους, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Στις συγκρούσεις συμμοριών αποδίδονται επίσης οι επανειλημμένες σφαγές στις φυλακές του Ισημερινού, όπου έχουν σκοτωθεί πάνω από 420 έγκλειστοι από τον Φεβρουάριο του 2021.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ