Ιράν: Οι ΗΠΑ περιμένουν απευθείας χτύπημα στο Ισραήλ – Τα σενάρια της επίθεσης

Κόκκινο έχει χτυπήσει η αγωνία για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή καθώς οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει από χθες ότι αναμένουν χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ μέσα σε περίπου 48 ώρες.

Επιμέλεια: Εύη Απολλωνάτου

Όλοι οι αναλυτές στον διεθνή Τύπο συμφωνούν σε ένα πράγμα. Το Ιράν δεν θα ήθελε σε αυτή την φάση να κλιμακώσει την αντιπαράθεση με το Ισραήλ και να οδηγηθεί σε μία πολεμική σύγκρουση.

Ωστόσο μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στην Δαμασκό την 1η Απριλίου και την δολοφονία υψηλόβαθμου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης φαίνεται ότι η Τεχεράνη βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο.

Η κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ είχε στόχο να δείξει στον πλανήτη ότι το Ιράν «είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια», είπε στο BBC ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του London School of Economics, Fawaz Gerges. Έτσι η Τεχεράνη χρειάζεται ένα θεαματικό και σκληρό χτύπημα κατά του Ισραήλ προκειμένου να μην δείξει αδύναμη στην παγκόσμια διπλωματική σκηνή.

Το Ιράν καθυστερεί σκόπιμα

Από την 1 Απριλίου το κατεστημένο της Τεχεράνης συζητά και ψάχνει ποια θα είναι η απάντηση του. Σταθμίζει τις επιλογές που έχει καθώς ένα μικρό χτύπημα θα αφήσει λαβωμένη την εικόνα του ιρανικού καθεστώτος στον πλανήτη ενώ μία πολύ σκληρή επίθεση εναντίον του Ισραήλ ενέχει το ρίσκο μίας πολεμικής απάντησης από το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο για θέματα Ασφάλειας του BBC, Φρανκ Γκάρντνερ το Ιράν σκόπιμα θέλει οι πάντες στην Μέση Ανατολή και την Ουάσινγκτον να προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη κίνηση του.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια για την επίθεση του Ιράν

Χτύπημα από τις δυνάμεις που ελέγχει στην περιοχή

Η Τεχεράνη θα μπορούσε να επιλέξει να πλήξει το Τελ Αβίβ μέσω των πολιτοφυλακών και των αντάρτικων ομάδων που ελέγχει και υποστηρίζει στην Μέση Ανατολή. Για παράδειγμα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν στην κατοχή τους πυραύλους Cruise. Το σενάριο αυτό, όμως, απομακρύνεται αφού η αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ είναι από τις καλύτερες στον κόσμο και το χτύπημα θα φαινόταν πολύ μικρό.

Στο Ιράκ οι Φρουροί της Επανάστασης συνεργάζονται με την πολιτοφυλακή Αλ Ακσά έχει βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και πάλι δεν θα μπορούσαν να επιφέρουν κάποιο σοβαρό πλήγμα στην ισραηλινή αεράμυνα.

Αντίθετα η Χεζμπολάχ διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο με 150.000 πυραύλους. Η σιιτική οργάνωση διαθέτει μεταξύ 20.000 και 50.000 μαχητές καλά εκπαιδευμένους και σκληραγωγημένους από τις μάχες στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Το ερώτημα είναι όμως αν η Χεζμπολάχ θα επιθυμούσε σε αυτή την φάση να μπει στην σύγκρουση.

Η οργάνωση φέρεται να εκτιμά ότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου θέλει να παραμείνει στην εξουσία και γι’ αυτό αναζητά να διευρύνει το πολεμικό μέτωπο της Γάζας. Γι’ αυτό δεν θα ήθελαν να δώσουν μία «σανίδα σωτηρίας» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Επιπλέον η Τεχεράνη, σύμφωνα με το Sky News θέλει να κρατήσει εκτός της σύγκρουσης το οπλοστάσιο της Χεμπολάχ ως μία σκληρή και τελευταία επιλογή εάν το Τελ Αβίβ επιλέξει να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Απευθείας χτύπημα του Ιράν στο Ισραήλ

Επειδή το πρώτο σενάριο έχει αρκετά εμπόδια οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Τεχεράνη θα επιλέξει να πλήξει απευθείας το Ισραήλ. Το συντηρητικό θεοκρατικό καθεστώς φαίνεται ότι αναζητάει ένα χτύπημα που θα είναι αρκετά ισχυρό για να στείλει το μήνυμα της δύναμης του Ιράν αλλά όχι τόσο σκληρό ώστε να προκαλέσει μία πολεμική σύρραξη.

Στην περίπτωση που το Ιράν αποφασίσει ένα απευθείας χτύπημα οι επιλογές του είναι οι εξής:

  • να εξαπολύσει εναέρια επίθεση με πυραύλους και drone κατά του Ισραήλ
  • να ξεκινήσει έναν κυβερνοπόλεμο και πλήξει διαδικτυακά κάποια μεγάλη εγκατάσταση του Ισραήλ
  • να βάλει στο στόχαστρο Ισραηλινούς στο εξωτερικό

Ο Yousof Azizi από την Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων του Virginia Tech ανέφερε ότι γίνεται ένας αγώνας στο παρασκήνιο στο Ιράν ανάμεσα στους αξιωματούχους που θέλουν το Ιράν να επιδιώξει να εδραιωθεί ως πυρηνική δύναμη για να αποτρέψει την ισραηλινή επιθετικότητα και προτιμούν μία πιο μετριασμένη απάντηση και των πιο συντηρητικών που θέλουν άμεση επίθεση κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ.

CNN: Οι ΗΠΑ «βλέπουν» απευθείας χτύπημα – Το Ιράν έχει ετοιμάζει 100 πυραύλους Cruise

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ιράν θα πλήξει πολλαπλούς στόχους εντός του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες και είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην αναχαίτιση οποιουδήποτε όπλου εκτοξευθεί κατά του συμμάχου τους, αναφέρουν πηγές στο δίκτυο CNN.

Οι ΗΠΑ είχαν παρατηρήσει το Ιράν να μετακινεί στο εσωτερικό του, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους Cruise, γεγονός που υποδηλώνει ότι ετοιμάζεται να επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους μέσα από το έδαφός του, είπαν ανώνυμα στο αμερικανικό δίκτυο δύο άτομα με γνώση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Μία από αυτές τις πηγές ανέφερε ότι οι Αμερικανοί παρατήρησαν πώς το Ιράν έχει ετοιμάσει έως και 100 πυραύλους Cruise. Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Τεχεράνη θέλει με αυτούς τους πυραύλους να πλήξει το Ισραήλ ή δημιουργεί γραμμή άμυνας για να αποτρέψει μία αμερικανική ή ισραηλινή αντεπίθεση στο έδαφος του.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μία πολεμική σύρραξη και να οδηγηθούμε σε μία ασταθή και απρόβλεπτη περίοδο στην Μέση Ανατολή. Από τον Οκτώβριο όταν ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς η Ουάσινγκτον ήλπιζαν να αποφύγουν μία σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ