Ισραήλ: Αποκάλυψε μυστικές επιστολές ηγετών της Χαμάς που αποδεικνύουν πώς το Ιράν χρηματοδοτεί την ισλαμιστική οργάνωση

Μυστικές επιστολές που αντάλλαξαν οι ηγέτες της Χαμάς και που έφερε στο φως το Ισραήλ, αποκαλύπτουν πώς το Ιράν φαίνεται να έχει χορηγήσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια στερλίνες λίρες (περισσότερα από 233 εκατομμύρια ευρώ) στην παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση από το 2014.

Ένα έγγραφο, το οποίο φαίνεται να γράφτηκε το 2020 από έναν κορυφαίο αξιωματούχο της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, τον Marwan Issa (Abu Baraa), και απευθυνόταν στον ηγέτη της ομάδας στη Γάζα, Yahya Sinwar (Abu Ibrahim), έδειχνε έναν πίνακα πληρωμών συνολικού ύψους 154 εκατομμυρίων δολαρίων (πάνω από 144 εκατομμύρια ευρώ) από την Ισλαμική Δημοκρατία στα ταμεία της Χαμάς.

Ο Γιαχίγια Σινουάρ
Ο Γιαχίγια Σινουάρ

Μια δεύτερη χειρόγραφη επιστολή τον Νοέμβριο του 2021 συνεχίζει να δείχνει την παραλαβή τουλάχιστον άλλων 68 εκατομμυρίων δολαρίων (πάνω από 63 εκατομμύρια ευρώ) και αναφορές σε περαιτέρω αναμενόμενες πληρωμές.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος φέρεται να ανακάλυψε τις επιστολές κατά την διάρκεια των επιχειρήσεών του στη Γάζα, δήλωσε στους Times ότι πιστεύει πως τα έγγραφα αποδεικνύουν τη συστηματική χρηματοδότηση της Χαμάς από το Ιράν πριν από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, οι οποίες προκάλεσαν το ξέσπασμα του πολέμου.

Ισχυρίζονται επίσης οι Ισραηλινοί ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς της Χαμάς στη Γάζα μέσω ενός πολύπλοκου συστήματος που προβλέπει ότι μέλη της δύναμης Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC-QF) παραδίδουν τεράστια ποσά μετρητών σε επαφές της Χαμάς στο Λίβανο.

Μόλις φτάσουν στη Βηρυτό, τα χρήματα διακινούνται πέρα από τα σύνορα από ένα δίκτυο χρηματιστών που χρησιμοποιούν εταιρείες κέλυφος, κρυπτογραφικά νομίσματα, ναυτιλιακές συναλλαγές και διάφορα πιστωτικά συστήματα για να διοχετεύσουν τα χρήματα στους επικεφαλής της Χαμάς.

Ο Μαρουάν Ισά
Ο Μαρουάν Ισά

Τα έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς πόσα από τα χρήματα καταβλήθηκαν απευθείας σε διάφορους κορυφαίους αξιωματούχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των Issa και Sinwar, καθώς και στον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh και τον στρατιωτικό διοικητή Mohammed Deif, οι οποίοι εμπλέκονται στο σχεδιασμό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών πολιτών.

Ωστόσο, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν στοχοποιήσει την ελίτ της Χαμάς και έχουν επίσης εργαστεί για την εξάρθρωση των δικτύων που συνεχίζουν να χρηματοδοτούν την παλαιστινιακή ομάδα.
Ο Issa πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή του σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 11 Μαρτίου, σύμφωνα με τις IDF και τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan.

Και παρόλο που ο Χανίγια προστατεύεται από τις βόμβες των IDF στο Κατάρ, τρεις από τους γιους του και αρκετά από τα εγγόνια του λέγεται ότι σκοτώθηκαν σε πλήγμα στη Γάζα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ