ΗΠΑ: Πρώτη ψήφος στο Κογκρέσο για τον νέο νόμο για τα δημοσιονομικά

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες Τετάρτη νομοσχέδιο που εγγυάται τη χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών των ΗΠΑ ως την 23η Δεκεμβρίου, αναβάλλοντας έτσι για μια εβδομάδα το φάσμα της παράλυσης του ομοσπονδιακού κράτους, του περίφημου «shutdown».

Με 224 ψήφους υπέρ (συμπεριλαμβανομένων αυτών εννέα Ρεπουμπλικάνων) έναντι 201 κατά, το κείμενο αυτό πήρε την άγουσα προς τη Γερουσία.

Το ζήτημα επείγει: το Κογκρέσο έχει προθεσμία ως τα μεσάνυχτα αύριο Παρασκευή για υιοθετήσει νέο νόμο για τα δημοσιονομικά, άνευ του οποίου οι χρηματοδοτήσεις των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα διακοπούν μονομιάς.

Υπουργεία, εθνικά πάρκα, μουσεία και μια πλειάδα δημόσιων οργανισμών θα υποστούν χτύπημα και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοί τους θα ριχτούν, από τεχνική άποψη, στην ανεργία.

Το «shutdown» του χειμώνα του 2018, το πιο μακρόχρονο που ενέσκηψε ποτέ, είχε παραλύσει ιδίως τον έλεγχο των αποσκευών στα αεροδρόμια.

Παρά τις αέναες κομματικές αντιπαραθέσεις, στην πλειονότητά τους οι εκλεγμένοι πολιτικοί των δύο μεγάλων παρατάξεων επ’ ουδενί θα ήθελαν να δουν να επαναλαμβάνεται αυτή η κατάσταση, που θα προκαλούσε χάος ενόψει των εορτών του τέλους του έτους.

Το σχέδιο νόμου για την προσωρινή παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού θα τους δώσει μια εβδομάδα επιπλέον για να καταλήξουν σε συμβιβασμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ