ΗΠΑ: Ο Τραμπ έστειλε σύμβουλο του στη Συρία για την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισκέφθηκε τη Δαμασκό και είχε μυστικές συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης της Συρίας από τα οποία ζήτησε την απελευθέρωση τουλάχιστον δύο πολιτών των ΗΠΑ, που η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι κρατούνται από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, έγραψε χθες Κυριακή η εφημερίδα Wall Street Journal.

Επικαλούμενη στελέχη της κυβέρνησης τα οποία δεν κατονομάζονται, η Τζέρναλ διευκρίνισε ότι ο Κας Πατέλ, σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε ζητήματα αντιτρομοκρατίας, μετέβη στη συριακή πρωτεύουσα νωρίτερα φέτος.

Ούτε η Αμερικανική προεδρία, ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησαν όταν τους ζητήθηκε σχόλιο για το δημοσίευμα από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλα πρόσωπα ενήμερα για την επίσκεψη και τις διαπραγματεύσεις, σημείωσε ότι η επίσκεψη του Πατέλ ήταν η πρώτη που έκανε τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ στη Δαμασκό για επαφές με την απομονωμένη στη Δύση κυβέρνηση του Άσαντ έπειτα από μια δεκαετία και πλέον.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη λειτουργία της πρεσβείας τους στην Δαμασκό τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ η καταστολή των διαδηλώσεων του 2011 με κεντρικό αίτημα να πέσει το καθεστώς του Άσαντ είχε ήδη οδηγήσει στο ξέσπασμα του αιματηρού όσο και περίπλοκου πολέμου στη Συρία.

Σύμφωνα με την Τζέρναλ, η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι αν μπορούσε να κλειστεί κάποιου είδους συμφωνία με την κυβέρνηση του Άσαντ, θα εξασφαλιζόταν η απελευθέρωση του Όστιν Τάις, δημοσιογράφου, πρώην αξιωματικού των Πεζοναυτών, που εξαφανίστηκε ενώ εργαζόταν στη Συρία το 2012, και του Ματζντ Καμαλμάζ, συροαμερικανού εργαζόμενου σε οργάνωση αρωγής, που εξαφανίστηκε το 2017 σε φυλάκιο ελέγχου των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Η εφημερίδα ωστόσο σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «δεν πήγαν πολύ μακριά».

Στο ρεπορτάζ της Τζέρναλ αναφέρεται ακόμη ότι στην Ουάσινγκτον πιστεύεται πως κρατούνται στη Συρία άλλοι τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί, όμως ελάχιστα είναι γνωστά για τις υποθέσεις αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ