ΗΠΑ: Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών «δεν αποκλείει» η Κίνα να χρησιμοποιήσει το TikTok για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές

Συνέχεια στην αντιπαράθεση Μπάιντεν – Τραμπ για τον Tik Tok έδωσε σήμερα στις ΗΠΑ η επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών λέγοντας ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Η Έβριλ Χέινς διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είχε σήμερα ακρόαση στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ερωτηθείσα από τον Δημοκρατικό βουλευτή Ράτζα Κρισναμούρτι αν το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (CCP) θα χρησιμοποιούσε το TikTok για να επηρεάσει τις εκλογές, η Χέινς απάντησε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι το CCP θα το χρησιμοποιούσε».

Ο Κρισναμούρτι είναι επίσης ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην αρμόδια αυτή επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων με αντικείμενο την Κίνα, και μαζί με τον πρόεδρο της επιτροπής αυτής για την Κίνα, Μάικ Γκάλαχερ, παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορευτεί στις ΗΠΑ το TikTok, εφόσον δεν διακόψει τους δεσμούς του με τη μητρική εταιρεία ByteDance και, γενικότερα, με την Κίνα.

Ο νόμος δίνει διορία περίπου 6 μηνών στην ByteDance για να πουλήσει τη θυγατρική της στις ΗΠΑ. Διαφορετικά κινδυνεύει να δει την απαγόρευση του TikTok στην χώρα. Πάντως σήμερα, περίπου 170 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης, στις ΗΠΑ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ πρόκειται να ψηφίσει αύριο Τετάρτη με ταχείς ρυθμούς επί του νομοσχεδίου και απαιτούνται οι θετικές ψήφοι των 2/3 των βουλευτών για να περάσει ο νόμος. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο, αν περάσει από τη Βουλή.

Οι μυστικές υπηρεσίες

Η Ετήσια Εκτίμηση Απειλών για το 2024 της Κοινότητας Μυστικών Πληροφοριών των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα ανέφερε ότι οι λογαριασμοί TikTok που διαχειρίζεται ένας κινεζικός κυβερνητικός προπαγανδιστικός βραχίονας φέρεται να στόχευαν υποψήφιους και από τα δύο πολιτικά κόμματα κατά τον ενδιάμεσο κύκλο εκλογών στις ΗΠΑ το 2022.
Το TikTok, το οποίο λέει ότι δεν έχει και δεν πρόκειται να κοινοποιεί δεδομένα χρηστών των ΗΠΑ στην κινεζική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο της Βουλής ισοδυναμεί με απαγόρευση. Δεν είναι σαφές αν η Κίνα θα εγκρίνει οποιαδήποτε πώληση της εταιρείας ή αν το TikTok θα μπορούσε να συμμορφωθεί με τον νόμο μέσα σε έξι μήνες.

Η αντιπαράθεση Μπάιντεν Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με το ενδεχόμενο απαγόρευσης του TikTok στις ΗΠΑ, παίρνοντας αντίθετη θέση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να στηρίξει ένα νομοσχέδιο.

«Αυτό που με δυσαρεστεί είναι ότι χωρίς το TikTok θα ευημερήσει το Facebook, που είναι για εμένα ένας εχθρός του λαού, το ίδιο με άλλα ΜΜΕ», δήλωσε ο μοναδικός υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου. Έκανε την δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Πρόκειται για μία μεταστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, τον Αύγουστο του 2020, εξέδωσε ένα διάταγμα για την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, επικαλούμενος μια απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Μετά την προσφυγή της πλατφόρμας και δημιουργών περιεχομένου, δύο ομοσπονδιακοί δικαστές ανέτρεψαν το μέτρο, με δύο διαφορετικές αποφάσεις τον Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, αποφάσεις που δεν αμφισβήτησε η κυβέρνηση Τραμπ.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα, όπως μεταδίδουν πολλά αμερικανικά ΜΜΕ.

«Εάν το εγκρίνουν, εγώ θα το υπογράψω», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή, διαβεβαιώνοντας πως είναι έτοιμος να θεσπίσει αυτόν τον νέο νόμο, τον οποίο στηρίζουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί κοινοβουλευτικοί.

Οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διασύνδεση του TikTok και των κινεζικών αρχών, φοβούμενοι τον κίνδυνο μιας μαζικής μετάδοσης δεδομένων Αμερικανών χρηστών προς την Κίνα. Επανειλημμένα η εταιρεία έχει διαβεβαιώσει πως δεν έχει λάβει αιτήματα από την κινεζική κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση και επισημαίνει πως, εάν αυτό γίνει, θα αρνηθεί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε υπέρ της προστασίας των δεδομένων, όμως υποστήριξε, χωρίς αποδείξεις, ότι άλλες τεχνολογικές εταιρείες είναι έτοιμες να επικοινωνήσουν πληροφορίες Αμερικανών χρηστών εάν το Πεκίνο το ζητήσει, αναφέροντας το Facebook.

Έπειτα από αυτήν τη μεταστροφή, αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις σχέσεις του πρώην επικεφαλής του αμερικανικού κράτους με τον χρηματιστή Τζεφ Γιας, μεγάλο χορηγό Ρεπουμπλικανών υποψηφίων, η επενδυτική εταιρεία του οποίου Susquehanna International Group, έχει σημαντικό μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο του TikTok.

Σύμφωνα με τη New York Post, ο Τζεφ Γιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Φλόριντα πριν από λίγες ημέρες, απείλησε να μην χρηματοδοτεί πλέον τους υποψήφιους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, εάν υιοθετηθεί ο νόμος που αφορά το TikTok.  Ερωτηθείς σχετικά από το CNBC, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε ότι έθιξε το θέμα με τον χρηματιστή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ